Een sieraad voor Graan voor Visch 

Deel deze pagina
Het was een megaklus maar het resultaat is fenomenaal, vindt Rob Stam secretaris van de wijkraad Graan voor Visch. “Een sieraad voor de wijk.” Maarten Askamp, directeur van Maatvast: “Bizar mooi.” Zij zijn niet de enigen die superlatieven tekort komen voor de nieuwe mozaïek op de betonnen bankjes bij moskee Ar-Rahman.

De making-of 

Niet alleen de esthetische kwaliteiten van de mozaïek zijn indrukwekkend. De making of is dat ook. Want ook in dat opzicht laat Graan voor Visch zich weer eens van zijn beste kant zien, vindt Rob Stam. “Sociale cohesie heet dat toch? En verbindend.” 

Wel vaker gebeurt het dat in deze wijk in Hoofddorp vele schouders onder een project worden gezet en vrijwilligers, bedrijven en organisaties uit alle hoeken komen aangesneld om dingen voor elkaar te krijgen die anders niet of pas veel later en met een geringer resultaat tot stand komen. “De mozaïek is door en voor de wijk.” 

Rita Meyer  

De naam van één van de hoofdpersonen in dit verhaal is nog niet gevallen: Rita Meyer. Zij werkt als receptioniste van Maatvast in Graan voor Visch én zij is de vrouw achter Mimoni Mozaïek Workshops. Zij kan gerust worden aangemerkt als projectleider. Het is momenteel echter erg lastig om met haar te spreken want ze heeft het ontzettend druk met de afronding van het project, dat zo’n twee maanden in beslag heeft genomen. 

In de nieuwe mozaïekbankjes  is veel van de wijk Graan Voor Visch terug te vinden.  Foto: aangeleverd

 

Dik Trom 

De nieuwe mozaïek is geheel nieuw. “Nee, we hebben de oude niet hersteld, niet gerestaureerd. De oude is eraf gehaald. Punt. In de nieuwe is veel van Haarlemmermeer terug te vinden. Dik Trom. Molen De Eersteling. Ik verklap liever niet zo veel. Laat de mensen zelf maar komen kijken. Dat is de kracht van dit project, het brengt mensen samen.”  

Tand des tijds 

De bewuste bankjes staan al zo’n tien jaar, samen met een betonnen tafeltje en twee plantenbakken, bij de moskee. “Aangevreten door de tand des tijds”, zegt Rob Stam. “De oude mozaïek begon los te laten. Er is aan gepeuterd. Het werd er niet mooier op. Erger nog, er ontstonden scherpe randen waaraan je je kon verwonden. En waaraan je je kleren kapot scheurde. De wijkraad zag zich om die reden genoodzaakt de bankjes af te zetten.”

Rita Meyer is de vrouw achter Mimoni Mozaïek Workshops. Foto: aangeleverd

 

Kettingreactie 

Maar daar lieten Rob Stam en zijn collega’s het niet bij. Toen eenmaal Rita Meyer bereid was gevonden om de klus op te pakken, ontstond een kettingreactie die zeer kenmerkend is voor Graan voor Visch. Om droog te kunnen werken, was een tent nodig. Die kwam van een bedrijf dat, zoals Rob Stam zegt, “een scherpe prijs” rekende. Voor de mozaïek zelf kreeg Rita Meijer hulp van vrijwilligers. Van wie trouwens de oudste 95 jaar is en de jongste zeven. 

Zij konden terecht in een ruimte in het P-Punt van Maatvast. De benodigde stroom en water kwamen van de moskee. En deze opsomming is vast nog niet compleet. 

Het werk is ook nog niet helemaal gedaan. De tent moet maandag worden opgeruimd en er moet worden schoongemaakt. Dan kan iedereen het “iconische hoekje in de wijk” komen bewonderen. En er moet een officieel onthullingsfeestje komen met een bestuurder erbij. “Dat natuurlijk coronaproof moet zijn”, aldus Rob Stam. 

Wordt vervolgd.

Gepubliceerd op: 
31 jul 2020