Een reusachtige maar ook natte luchtfoto

Publicatiedatum:
woensdag 13-09-2017
Wethouder Marjolein Steffens-van de Water is al gewaarschuwd: doe laarzen aan en wees eventueel bereid met blote voeten en opgerolde broekspijpen de kaart te betreden. De bewuste kaart ligt op het landgoed De Kleine Vennep, waar de Triënnale wordt gehouden, meet 30 bij 60 meter - ongeveer een half voetbalveld - en is een op zeildoeken geprinte luchtfoto van de provincie Noord-Holland van de Stichting MOOI Noord-Holland.

De wethouder ontvangt donderdagochtend een grote groep scholieren van basisschool Rietveld in Badhoevedorp. De kinderen volgen een speciaal lesprogramma van MOOI Noord-Holland. Zowel in de klas als op het landgoed. Zodat ook jongere inwoners zich bewust(er) worden van hun leefomgeving en van het feit dat hun woonplaats en de rest van Noord-Holland in hoge mate door mensenhanden is ontworpen.

Slecht en goed nieuws

Door het slechte weer van de laatste dagen liggen er grote plassen en de grond is zompig waardoor de kaart, waar bezoekers overheen kunnen lopen, wat wegzakt. En de kans is groot dat er nog meer slecht weer aan komt. Tot zo ver het slechte nieuws. Het goede nieuws maakt veel, zo niet alles goed: het beeld is nog steeds prachtig. De kaart op de met klittenband aan elkaar vastgemaakte zeildoeken is een blikvanger van de Triënnale. De schaal is 1:2000. De reusachtige luchtfoto maakt een reis door de provincie en was eerder te zien bij gelegenheden in Amsterdam, Den Helder,  Hoorn, IJmuiden,  Loosdrecht, Purmerend en Zaandam.

Vanaf boven is de grootte van de kaart van Noord-Holland goed te zien. Foto: MOOI Noord-Holland

De kaart is op de Triënnale zeer op zijn plaats, stelt de woordvoerder van MOOI Noord-Holland en sluit ook naadloos aan op het thema: het volgende landschap.

"De luchtfoto is bij uitstek het middel, het podium, om mensen verbanden uit te uitleggen tussen de grond waarop ze leven, het huis waarin ze wonen, de inrichting van de straat, de vorm van het dorp en de structuur van het landschap. We gaan daarbij het gesprek aan op welke wijze we de kwaliteit van onze leefomgeving de komende decennia kunnen behouden en ontwikkelen."