Een polder vol met bouwplannen

Deel deze pagina
Hoe houden we de woningmarkt voor iedereen toegankelijk? Waar liggen de behoeften en kansen? Vrijdag 29 maart sprak Jurgen Nobel op het woonsymposium in Hoofddorp over deze vragen met ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en makelaars uit Haarlemmermeer.

Samen met Mieke Booij trekt wethouder Jurgen Nobel de portefeuille wonen en bouwen: “Voor 2040 willen we 20.000 woningen in Haarlemmermeer bouwen. De gemeente zal dan groeien naar 200.000 inwoners.” 

In het verleden is teveel ingezet op het bouwen van eengezinswoningen. “Nu willen we voor een diverse groep bouwen. Voor jongeren. Voor ouderen. Koop- én huurwoningen. Voor mensen die zorg nodig hebben. Daar hebben we iedereen voor nodig, projectontwikkelaars, bouwers, bewoners en de gemeente.” 

 

Gasloos 

Alle nieuwbouwwoningen worden zonder gasaansluiting gebouwd. Dat is een wettelijke verplichting. “Ook proberen we zoveel mogelijk energiezuinig te bouwen. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee”, zegt Jurgen. “Op dit dossier zijn we ambitieus. We willen veel en duurzaam bouwen en daarbij ook de eigen inwoners voorrang geven. Ons doel is dat we de doorstroming versnellen en de wachtlijsten verkorten.”    

Een greep uit de nieuwbouwplannen

De nieuwbouw die gepland staat, is bijna teveel om op te noemen. Laten we er een paar uit pakken. Hyde Park is een hele bijzondere locatie, in Hoofddorp. Hier staan veel leegstaande en verloederde kantoren. Er zullen 4000 appartementen gebouwd worden, voor ieder wat wils, koop én huur. Daardoor krijgt het een hoogstedelijk karakter, vlak naast het NS-station van Hoofddorp. “Zeker als de Noord-Zuidlijn zou worden doorgetrokken, wordt dit een fantastische locatie om te wonen en te werken. Dan zit je in vijf minuten op Schiphol en binnen een kwartier sta je op de Dam. “Dit stuwt Hoofddorp op in de vaart der volkeren”, zegt Jurgen.   
Hyde park Hoofddorp, foto; Kees van der Veer
Hyde Park in Hoofddorp, foto: Kees van der Veer

Bouwen, bouwen, bouwen

Een andere bijzondere ontwikkeling is Landgoed Wickevoort, bij Cruquius. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM bouwt daar in samenwerking met woningcorporatie Eigen Haard op het terrein van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland een groene woonwijk met 750 woningen. In Nassaupark wordt, onder de naam Scala-Hoofddorp, gebouwd voor jongeren.  Op vijf minuten fietsen van het centrum en het station worden 24 starterswoningen gebouwd met een woonoppervlak van circa 90m2.   

Dorpen worden groter 

Bij Lisserbroek staan forse uitbreidingen ingetekend gepland. Als die allemaal doorgaan, zal Lisserbroek in een periode van twintig jaar in inwonertal verdubbelen. Nieuw-Vennep maakt ook een flinke schaalsprong. Woningbouw komt in de Nieuwe Kom. Er is een nieuw medisch centrum gebouwd en de voorbereiding voor het plan “Marktgebouw” aan het Harmonieplein vordert gestaag. Bedrijventerrein de Pionier-Bols krijgt woningbouw. En de eerste plannen voor Nieuw-Vennep West (tussen Getsewoud en de Drie-merenweg) worden gemaakt.   

Stadse ontwikkelingen 

“Hoofddorp en Nieuw-Vennep zullen verstedelijken”, vervolgt wethouder Nobel. “In de kleinere kernen bouwen we ook, maar kleinschaliger, om het dorpse karakter te behouden. Als je de hele lijst bij elkaar ziet, is het best indrukwekkend. Dat is ook nodig. Bouwen, bouwen, bouwen, is een van de hoofdmotto’s van dit college. Maar dan wel met beleid. Voor alle inwoners van Haarlemmermeer, voor ouderen, voor jongeren en voor mensen die een sociale huurwoning willen.” 

Gepubliceerd op: 
3 apr 2019