Een kijkje achter de deur van… intensivist Bas Kors

Deel deze pagina
In de podcast ‘Hartslag’ van het Spaarne Gasthuis vertellen medewerkers over hun werk. Zij zijn de hartslag van het ziekenhuis. Zonder hen is er geen (corona)zorg. De komende weken volgen we deze medewerkers. Wat gebeurt er achter die deuren? Deze week een kijkje in het werk van Bas Kors, werkzaam als intensivist op de intensive care (ic).

Al bijna een jaar zijn ic-afdelingen en het aantal beschikbare bedden veel besproken onderwerpen. Bas Kors werkt als intensivist op de afdeling intensive care. “Een intensivist behandelt patiënten, vaak zeer ziek, die op de ic liggen en werkt hierbij samen met andere specialisten. Vanuit verschillende specialismen kan je intensivist worden. Ik ben bijvoorbeeld opgeleid tot internist en heb mij daarna gespecialiseerd in ic-zorg. Als intensivist moet ik verstand hebben van (extreme) ziektebeelden en in staat zijn goed onder druk te werken.”

Bas Kors

Intensivist Bas Kors. Scan de QR-­code voor meer informatie over de podcasts van het Spaarne Gasthuis. Foto: Mark van den Brink

Zie de mens, niet alleen patiënt 

In de podcastaflevering vertelt Bas Kors over zijn werk en de zorg voor coronapatiënten in de regio. “Wij hebben direct onderscheid gemaakt tussen de twee locaties. De IC-zorg aan corona patiënten gebeurt grotendeels in Haarlem-zuid. Op de locatie in Hoofddorp houden we de normale IC-zorg zo veel als mogelijk op peil. Dit is ongelofelijk belangrijk.” De eerste coronagolf was voor Kors één van overeind blijven. “Een overvloed aan patiënten, beperkte kennis van COVID-19, begeleiden van collega’s uit andere specialismen die hulp aanboden. We deden alles om mensen zo goed mogelijk te behandelen.” Het bord met persoonlijke foto’s en spulletjes dat bij het bed van elke patiënt hing, was belangrijk. Vooral omdat bezoek die eerste periode niet mogelijk was. “Als intensivist kijk je voortdurend naar getallen op de apparatuur die essentieel zijn voor de bewaking. Maar als iemand plat op z’n buik in bed aan de beademing ligt, moet je óók oog blijven houden voor de mens achter de patiënt. Vakantiefoto’s of beelden van bijzondere momenten helpen enorm en laten zien wie iemand echt is; een persoonlijkheid met een gezin, een familie, vrienden.” 

Kijk breder dan ic-zorg 

Een jaar later voelt Kors meer evenwicht. “We hebben meer kennis en ervaring over wat we kunnen verwachten en welke valkuilen er zijn. Het contact met collega's buiten de ic-afdeling is veranderd: dankzij de hulp die zij hebben verleend, zijn ze meer ervaren. Als de stroom van patiënten toeneemt, kunnen we beroep op ze doen. Dat is fijn, maar de mate van ziek zijn als gevolg van corona is onveranderd. Ook de intensieve zorg is nooit afgeschaald. Behalve een dipje in de zomer, blijf ik in opperste staat van paraatheid. Ik merk dat ik dat thuis moeilijk kwijt raak. Er blijft altijd een bepaalde basisspanning, hoeveel ik ook wandel of ontspan op momenten dat ik even niet in het ziekenhuis hoef te zijn.” Corona vergelijken met een strijd of oorlogssituatie vindt Kors niet kloppend. “Iedereen heeft ermee te maken, voor de één heeft het meer consequenties dan voor de ander. Het is een probleem dat we samen moeten oplossen.” Qua zorg is een bredere blik nodig vindt Kors. “Het gaat niet alleen om ic-patiënten, maar ook om de vele mensen die ernstig ziek zijn geweest als gevolg van corona en niet op de ic lagen. Voor de grote meerderheid geldt dat hun leven na corona nooit meer hetzelfde zal zijn. Daar moet ook oog voor zijn, zowel maatschappelijk als qua zorg.”

Verhaal delen?

Dit artikel is onderdeel van de campagne ‘Wij doen meer in deze mindere tijd’ en gebaseerd op een aflevering van de podcastserie ‘Hartslag’. De podcasts met medewerkers van het Spaarne Gasthuis zijn te beluisteren via Spotify, Soundcloud, Google Podcasts of Apple Podcasts. Wie corona heeft gehad of van dichtbij heeft meegemaakt en zijn of haar verhaal wil delen in InforMeer, kan een berichtje sturen naar coronacommunicatie@haarlemmermeer.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.

Gepubliceerd op: 
17 feb 2021