‘Een dikke plus voor de voordeur’

Deel deze pagina
Rini ten Grotenhuis, adviseur lokale veiligheid bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) komt binnen met een tablet in de aanslag. Haar ogen scannen de ruimte om gelijk een eerste indruk te krijgen van de woning die ze komt checken. Zij voert de Veilig Wonen Scan uit bij een echtpaar in Hoofddorp.

Up to date

Samen met de inwoners wil de gemeente Haarlemmermeer ervoor zorgen dat de kans op een woninginbraak kleiner wordt en dat mensen zich veilig voelen in hun woonomgeving. Daarom konden inwoners zich opgeven voor de gratis Veilig Wonen Check. De heer des huizes:

Wij wonen hier 30 jaar. In het verleden heeft de politie hier gecontroleerd voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. We hebben tips gekregen en een aantal aanpassingen uitgevoerd. In de loop van de tijd zijn er in de buurt wel inbraken geweest. Wij zijn benieuwd of het bij ons nog voldoet. We zagen de oproep op sociale media en hebben ons opgegeven.

Adviseur lokale veiligheid CCV checkt de voordeur

Rini ten Grotenhuis van het CCV checkt de voordeur. Foto: Goulmy design & fotografie

Voordeur

Rini ten Grotenhuis legt uit hoe de scan in z’n werk gaat. “Het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaat nog steeds. Het is een heel goed middel als meetlat voor deze scan. Dat is dan ook mijn uitgangspunt. Het is geen keuring, dus jullie krijgen geen certificaat.” Ze begint bij de voordeur. Kijkt kritisch naar het hang- en sluitwerk en is enthousiast.

De deur heeft een driepuntssluiting die met één sleutel opent, er zit een spionnetje op de deur, waardoor je kan zien wie er voor de deur staat en de deur heeft het Stichting Kwaliteit Gevelbouw-keurmerk. En heel belangrijk: het is een stevige deur. Want je kan nog zoveel maatregelen treffen. Als de basis niet goed is, helpt dat niet veel. Ik geef meteen een dikke plus voor de voordeur. 

Aansluitend controleert Rini de ramen, de tuindeur en werpt ze een blik in de tuin. Binnen ziet ze dat er een alarm aanwezig is. Daarna checkt ze aan de hand van vragen ook de situatie op de bovenverdiepingen. 

18 jaar en lenig

Als advies geeft Rini dat mensen hun huis moeten bekijken ‘alsof ze weer 18 jaar zijn en lenig’.

Als je zelf denkt: ik kan hier wel binnenkomen, dan kan een inbreker dat ook. Als je zo je huis langs gaat, kan je zelf al veel opsporen. 

Na de controle volgt een vragenlijst met vragen over verschillende onderwerpen. Van vragen om legitimatie als er iemand aan de deur komt tot een check hoe de familie omgaat met sociale media als ze met vakantie gaan. Ze geeft tips over diefstal-gevoelige spullen (“Je kan ze fotograferen en via de site van de politie de stop-heling-app downloaden om je foto’s op te slaan.”), over tijdschakelaars (“In deze tijd van het jaar zie je precies waar niemand thuis is.”) en adviseert om samen met de buren een whatsapp-groep te maken zodat ze elkaar verdachte situaties kunnen melden. 

Alarm

In het verleden hadden de bewoners een hond: “Dat werkte als afschrikmiddel, een blaffende hond. Dan gaan de inbrekers liever een deurtje verder.” Hond of geen hond, Rini ten Grotenhuis is tevreden over de maatregelen die de bewoners hebben genomen en geeft hen een groot compliment. “De donkere dagen zijn weer begonnen, de tijd waarop het inbrekersgilde op pad gaat, dus een goede tijd om eens stil te staan bij de veiligheid van je huis. Dat is hier prima in orde.”

Opgeven voor de Veilig Wonen Scan is nog mogelijk. Interesse? Stuur een mail naar Inbraakpreventie@haarlemmermeer.nl. Wees er snel bij!

Gepubliceerd op: 
17 okt 2019