Een dag om nooit te vergeten

Voor de 13-jarige Tess le Bruyn wordt donderdag 10 juni 2021 een onvergetelijke dag. Zij is die dag één van de zogenoemde Bazen van Morgen en neemt daarom tijdelijk de plek in van wethouder Marjolein Steffens-van de Water.

De Baas van Morgen is een project van non-profit organisatie JINC, gericht op kansengelijkheid. JINC-directeur Daniël Roos:

Afkomst, geslacht, geaardheid, gezondheid of religie zouden geen invloed mogen hebben op iemands kansen op de arbeidsmarkt. Daar is iedereen het over eens maar de praktijk is weerbarstig.

Door een dag de plek in te nemen van een CEO, directeur of zoals in het geval van Tess le Bruyn een wethouder, doen deelnemers een nuttige en leuke ervaring op, krijgen ze een indruk hoe het er op de werkvloer aan toe gaat en wordt ook hun zelfvertrouwen flink gestimuleerd.

Dienstauto

Tess le Bruyn, leerling van het Hoofdvaart College in Hoofddorp, zit in elk geval te stralen met een glimlach van oor tot oor als wethouder Marjolein Steffens haar tijdens een digitale ontmoeting vertelt hoe het programma eruitziet. De dag begint al direct spectaculair want Tess wordt met de dienstauto afgehaald en naar het raadhuis gereden. Dat wordt dus pech voor de leden van het college, komende donderdag. Ze zullen allemaal voor eigen vervoer moeten zorgen. Wethouder Marjolein Steffens: “Wij worden in de dienstauto vervoerd als we afspraken hebben buiten de gemeente en we onderweg werken en stukken lezen.” Grote kans dat Tess onderweg naar Raadhuisplein 1 vooral naar buiten kijkt.

wethouder Marjolein Steffens maakt via het beeldscherm kennis met de Baas van Morgen, Tess le Bruyn

Wethouder Marjolein Steffens maakt digitaal kennis met de Baas van Morgen, Tess le Bruyn.

Collegelunch

De jongedame mag ook aanschuiven tijdens de collegelunch. Als wethouder Marjolein Steffens naar haar wensen informeert, komt er een luid en duidelijk antwoord: “Ik lust alles.”

De ogen van Tess verraden ook voorpret voor het plenaire deel van de raadsvergadering waar ze zal aanschuiven (digitaal of fysiek) al blijft het wel gewoon wethouder Marjolein Steffens die eventuele vragen vanuit de gemeenteraad beantwoordt.

Ook verheugt Tess zich op de rondleiding door het raadhuis en op het overleg met ambtenaren en Marjolein Steffens over het thema kansengelijkheid, aan de hand van een brief die zij zelf over dit onderwerp moet schrijven. “Superleuk”, zegt ze. “Laat me maar weten hoe je over dat onderwerp denkt, of je ideeën hebt om de kansengelijkheid in Haarlemmermeer te vergroten”, spoort Marjolein Steffens haar aan.

Kansengelijkheid

Maar Tess wil ook wat van de wethouder weten, namelijk wat zij het belangrijkste vindt van haar wethoudersportefeuille Jeugd & Onderwijs.

Kansengelijkheid. Het mag niet uitmaken waar je geboren bent, in wat voor een wijk je woont en wat de mogelijkheden van je ouders of verzorgers zijn. En die kansengelijkheid begint in het onderwijs. Dát is de plek waar iedereen zijn talent moet ontwikkelen

reageert de wethouder.

Hangjongeren

Tess heeft nog een vraag. Wat vindt de wethouder eigenlijk van hangjongeren? Marjolein Steffens:

Daar vind ik eigenlijk niets van. De openbare ruimte is ook van jongeren. Ik kan me best voorstellen dat het niet lukt om regelmatig met zijn tienen of méér in een huiskamer bijeen te komen. En dus zoeken jongeren naar een andere plek. Dat doen ouderen soms ook, er bestaan ook hangouderen. Ik ga er wel wat van vinden als zo’n samenkomst een probleem wordt, als er overlast ontstaat. Als de beatbox kneiterhard aan staat en er met de scooter wheelies worden gemaakt op het grasveld. Maar hangjongeren in het algemeen heb ik niets op tegen. Als we maar rekening houden met elkaar.

Glimlach

Tess’ karakteristieke glimlach is even verdwenen. Die heeft even plaats gemaakt voor een verbaasde blik. Het antwoord verrast haar. Op aangename wijze want daar is de glimlach weer.

8 jun 2021