Duizenden banen erbij door uitbreiding en vestiging bedrijven

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
maandag 11-02-2019
In 2018 hebben 153 buitenlandse bedrijven zich in de regio Amsterdam gevestigd die in de komende 3 jaar voor 4170 extra banen zorgen. Bij buitenlandse bedrijven die al in de regio waren gevestigd, kwamen er in 2018 door uitbreiding 3055 arbeidsplaatsen bij. Ook in Haarlemmermeer levert dit groei op. Daar kwamen er dankzij nieuw gevestigde en uitbreidende buitenlandse bedrijven 560 extra banen bij.

De verhuizing van de European Medicines Agency (EMA) van Londen naar de Zuidas leverde alleen al 900 banen op voor de regio. Door de komst van de EMA levert Life Sciences & Health sector de meeste nieuwe arbeidsplaatsen. Ook breiden bedrijven in deze sector zich uit, zoals Kite Pharma die in Hoofddorp een fabriek bouwt voor celtherapie voor kankerpatiënten.

Wethouder Ap Reinders (Economie & Ondernemerschap, Werk & Inkomen) zegt hierover:

"Dit zijn prachtige cijfers voor onze regio en goed nieuws voor onze inwoners voor wie meer banenkansen ontstaan. De aanwezigheid van Schiphol, de nabijheid van Amsterdam en de positieve manier waarop Haarlemmermeer bedrijven en ondernemers benadert, maakt onze gemeente een logische keus voor buitenlandse bedrijven. Extra verheugend is dat het gaat om bedrijven die niet direct aan de luchthaven zijn gerelateerd. Dat sluit aan bij ons streven naar economische diversificatie."

Beukenhorst

Kantoor van FedEx aan de Taurusavenue in Beukenhorst-Zuid. Foto: Michel Campfens Photography

De Brexit speelde een grote rol in de groei van het aantal banen in de regio Amsterdam. Nooit eerder zijn er zoveel nieuwe Britse bedrijven in een jaar naar de regio Amsterdam gekomen: 22 bedrijven (inclusief de EMA) met meer dan 1400 arbeidsplaatsen. Voor 31 bedrijven (bijna 2200 banen) is de Brexit de belangrijkste reden om voor deze regio te kiezen. Ze komen niet alleen uit het Verenigd Koninkrijk, maar ook uit de Verenigde Staten en Azië. Een aantal bedrijven dat nu voor regio Amsterdam kiest, zou zich normaal gesproken in het Verenigd Koninkrijk hebben gevestigd.

De buitenlandse bedrijven die zich in Amsterdam of de regio vestigen, zorgen niet alleen voor directe banen doordat zij lokaal mensen aannemen, maar ook voor indirecte banen omdat ze gebruik maken van diensten en producten van andere bedrijven. Denk hierbij aan ICT, schoonmaak, beveiliging, catering, consultants, juristen en meer.