‘Dit is Abbenes op zijn best’

Waarin een klein dorp groot kan zijn. Dat is de kern van het verhaal van Ria Baars, algemeen bestuurslid van de dorpsraad van het zo’n 1100 inwoners tellende Abbenes. Ze staat er zelf ook van te kijken dat op zo’n 13.000 euro na het streefbedrag van 125.000 euro is bereikt voor de renovatie van dorpshuis Het Praatpunt.

Natuurlijk is Ria Baars bekend met de sociale cohesie en de saamhorigheid in het zuidelijke dorp van Haarlemmermeer. “Maar dat wil nog niet zeggen dat de mensen hier genoeg in hun portemonnee hebben zitten of dat ze geld voor de renovatie van het dorpshuis over hebben. Ze kunnen ook denken: het gebouw is van de gemeente, laat die het maar betalen.”

Dorpshuis Het Praatpunt in Abbenes

Het Praathuis in Abbenes wordt gerenoveerd. Foto: Jur Engelschor.

Discussie

Het is geen geheim dat de gemeente en de dorpsraad hebben gediscussieerd over dit onderwerp en het niet helemaal eens zijn geworden. De gemeente betaalt 11,5 duizend euro mee aan de keuken. Ook heeft de gemeente meegedacht en geadviseerd over de renovatie. Van de overige investeringen vindt de gemeente dat ze niet per definitie bouwkundig van aard zijn en noodzakelijk voor de instandhouding van het gebouw. Verder blijft de gemeente het normale onderhoud voor haar rekening nemen.

Ria Baars kan zich best voorstellen dat de mensen in Abbenes denken dat de gemeente als eigenaar van het dorpshuis méér zou moeten bijdragen. “Ik weet wel dat de gemeente flink moet bezuinigen. Ook weet ik dat je niet alles met elkaar kunt vergelijken maar het wringt wel dat wij in Abbenes alles zelf moeten regelen en het grootste deel zelf moeten betalen maar bijvoorbeeld Badhoevedorp een geweldig groot en modern dorpshuis heeft gekregen.”

Maaltijdvoorziening

Het dorpshuis van Abbenes is in 1992 afgebrand en weer opgebouwd maar anno 2021 is de inrichting aan modernisering toe. Om te beginnen de keuken, zegt Ria Baars. Zodat ook in Abbenes, net als in andere dorpen, een maaltijdvoorziening tot de mogelijkheden behoort. Verder moet de zaal hoognodig aantrekkelijker worden gemaakt en krijgt de binnenkant van Het Praatpunt nieuwe kleuren. Door de renovatie, zo is de bedoeling, kunnen er nieuwe activiteiten worden georganiseerd die hopelijk méér publiek naar het gebouw aan de oostkant van de Hoofdweg lokken.

Spieken in Lisserbroek

De dorpsraad, die ook het bestuur van het dorpshuis vormt, is er al een tijdje mee bezig. Voor de financiering van de ambitieuze plannen is het voor het overgrote deel op zichzelf aangewezen.

We hebben een beetje gespiekt in Lisserbroek. Ook daar is het dorpshuis op eigen kracht flink opgeknapt. De geringe steun van de gemeente was wel een teleurstelling maar we hebben ons daar niet door laten kisten. We zeiden tegen elkaar: we zien wel hoe ver we komen.

Bankrekeningnummer

En dat is dus best ver. De teller stond aan het begin niet op nul maar op 30.000 euro, het bedrag dat de dorpsraad had gereserveerd voor de renovatie. Veel geld komt bij een aantal fondsen vandaan. Die zijn aangeschreven met een doorwrochte onderbouwing van de plannen. “Ook de publicatie van een bankrekeningnummer voor donaties op social media en op www.abbenes.net, waar de financiële stand van zaken netjes wordt bijgehouden, bleef niet zonder resultaat. Bewoners die al jaren geleden zijn verhuisd deden een duit in het zakje. Zelfs naar Canada geëmigreerde Abbenessers lieten zich niet onbetuigd, net zomin als verschillende bedrijven. Verder zijn er in het dorp ook altijd vrijwilligers op de been te krijgen om klussen in het dorpshuis op te knappen. Niet voor alles hoeven bedrijven te worden ingeschakeld. “Dat drukt de kosten ook flink”, weet Ria Baars.

Talk of the town

En dan heeft Ria Baars, zelf ook al jarenlang een vermaard vrijwilliger in het dorp en om die reden sinds 2019 Lid in de Orde van Oranje Nassau, de talloze acties van bewoners, clubs en organisaties nog niet eens genoemd. Of het nu decoraties waren of borstplaten of muziek- of taartenbingo of pindakaas, er was in Abbenes altijd wel een item of thema te vinden dat zich leende voor een actie voor dat ene goede doel: Het Praatpunt. Want het dorpshuis is tot op de dag van vandaag ‘the talk of the town’ in het dorp.

Snackzaterdagen

Ria Baars:

In coronatijd is een half jaar lang de actie ‘snackzaterdagen’ geweest. Je kon bij het dorpshuis snacks bestellen en deze werden dan thuisbezorgd. De opbrengst was voor de exploitatie van het dorpshuis, de bezorgkosten van twee euro per bestelling en eventuele fooien kwamen ten goede van de renovatie. Je moet dus knap veel patatjes wegbrengen om zo’n 1500 euro binnen te halen.

Ria Baars is de afgelopen periode nog trotser geworden op haar dorp dan ze altijd al was.

Dit is Abbenes op zijn best. Voor winkels en drukte moet je hier niet zijn. Wel voor groen en ruimte. En voor die saamhorigheid die ons sterk maakt.

Nieuwkomers

“Op ons dorp wordt nogal eens neergekeken, we vinden niet dat we altijd de aandacht krijgen die we verdienen of die andere dorpen wel krijgen. Ambtenaren en raadsleden weten ons niet altijd even goed te vinden. We zeggen wel eens: Haarlemmermeer lijkt bij Nieuw-Vennep op te houden. En ook kennen we de grap dat je hier voor zonsondergang binnen moet zijn omdat anders de poort dicht is. Daar kan ik zelf ook wel om lachen hoor. Maar wat me wel steekt, is dat we als gesloten gemeenschap worden afgeschilderd.

We doen er juist alles aan om iedereen bij het dorp te betrekken. Ook nieuwkomers uit Amsterdam bijvoorbeeld. Dat ze hier moeten wennen is begrijpelijk maar dat is niet omdat wij hen buiten sluiten. Voor alle evenementen krijgt het hele dorp een flyer in de bus zodat iedereen op de hoogte is. Een mooi opgeknapt en aantrekkelijk dorpshuis is natuurlijk zeer bevorderlijk voor de integratie en de saamhorigheid.”

Waarschijnlijk is de feestelijke heropening van dorpshuis Het Praathuis in Abbenes in november van dit jaar een feit.

18 okt 2021