Deze buurtsportcoach geeft gratis beweegadvies: lees Iwona's verhaal

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
donderdag 07-02-2019
“Direct al de eerste keer was ik superenthousiast”, vertelt Iwona Dijk (60) uit de Hoofddorpse wijk Toolenburg. Sinds drie maanden zit ze op dynamic tennis. Dat is tennis op een klein veld, met een heel licht racket en een lichte foam bal. Iwona kwam met de sport in aanraking dankzij buurtsportcoach Daan Handgraaf van Team Sportservice Haarlemmermeer.

Iwona Dijk had een actief en sportief leven. Tot daar drie jaar geleden abrupt een eind aan kwam. Ze vertelt: “Ik werkte in een revalidatiecentrum, deed tai chi en nordic walking en ging erop uit met mijn kinderen. Door overbelasting van mijn polsen kon ik van de ene dag op de andere niets meer, niet eens een kopje thee of koffie zetten.”

Buurtsportcoach Daan Handgraaf in de gymzaal

Buurtsportcoach Daan Handgraaf. Foto: Jur Engelchor
 

Buurtsportcoach geeft gratis advies

Dankzij medische behandeling en manuele therapie kwam Iwona er langzaam weer bovenop. Sinds anderhalf jaar fitnest ze in Gezondheidscentrum Floriande. En omdat het steeds beter gaat, wilde ze er een sport bij gaan doen. “Voor mijn conditie en omdat ik van sporten houd. Ik wist alleen niet wat,” zegt Iwona. Zo kwam ze bij buurtsportcoach Daan Handgraaf, die in het gezondheidscentrum beweegadvies geeft.

"Buurtsportcoaches geven gratis advies aan iedereen die (weer) wil gaan bewegen en sporten, maar niet goed weet wat de mogelijkheden zijn." - Daan Handgraaf, buurtsportcoach

Samen op zoek naar iets geschikts

Daan Handgraaf legt uit: “Ik vind het leuk om mensen enthousiast te maken en te motiveren. In een gesprek gaan we samen op zoek naar wat voor beweegactiviteit voor iemand geschikt is. Waar word je blij van? Wat voor sporten heb je in het verleden gedaan? Houd je van bewegen in een groep of wil je liever individueel aan de slag? Dan kijken we wat voor aanbod er in de buurt is. Iwona vindt badmintonnen en tennissen leuk, maar dat is te zwaar voor haar polsen. Zo kwamen we op dynamic tennis.”

‘Leuk om samen met anderen te spelen’

"Ik had nog nooit van dynamic tennis gehoord," vertelt ze lachend. Ze twijfelde of het wel iets voor haar was. “Maar Daan zei: ‘probeer het nou maar gewoon’. En het gaat heel goed. Het materiaal is heel licht, dus ook geschikt voor mij. We spelen in gymzaal De Boskern. We hebben een coach van wie we veel leren en ik vind het leuk om samen met anderen spelen. Ik voel me steeds beter en krijg meer zelfvertrouwen. Ik ben heel blij met het advies van Daan.”

Tips

Voor iedereen die (weer) wil gaan bewegen of sporten heeft Daan tips:

  • Ga ’s avonds een half uur of een uur wandelen.
  • Zoek een maatje om samen te bewegen of te sporten. Je stimuleert elkaar!
  • Zoek een beweegactiviteit of sport die je echt leuk vindt. Oriënteer je en neem daar de tijd voor. Alleen als je iets leuk vindt, houd je het vol. 

Iedereen kan voor een gratis beweegadvies terecht bij de buurtsportcoaches van Team Sportservice Haarlemmermeer. Kijk voor meer informatie en tijden en locaties van de spreekuren op de website van Team Sportservice of neem contact op via haarlemmermeer@teamsportservice.nl of 023 20 55 500. In Haarlemmermeer zijn meer mogelijkheden om te bewegen. Bekijk waar u terecht kunt op de website van de Sociale Kaart