De raamfoto's van Martine Goulmy

Deel deze pagina
Het is eigenlijk een doodzonde voor een fotograaf: door het raam een plaatje schieten. “Zeker”, erkent fotograaf Martine Goulmy. “Vanwege de reflectie. Bovendien zijn lang niet alle ramen even schoon”, voegt ze er lachend aan toe. “Normaal zou ik dit zeker niet doen.”

Maar ook in Haarlemmermeer is niet zo veel meer normaal. De meeste inwoners zitten thuis. Want dat moet en is noodzakelijk om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. “Het is nu eenmaal zo”, zegt Martine Goulmy. En dus fotografeert zij hen met het raam tussen de lens en hen in. “Dat is misschien wel nóg veiliger dan die anderhalve meter.”

Een raamfoto van Martine Goulmy

'Vastgeplakt aan het raam'. Foto: Martine Goulmy

Raamfoto’s

De Vennepse fotograaf was enige tijd geleden in het nieuws met haar fotoboek ‘Ondernemen en Creativiteit” waarin bekende lokale ondernemers en bekende Nederlanders worden geportretteerd. Met haar project toont ze nu zelf aan een creatieve ondernemer te zijn. Raamfoto’s, noemt ze de platen die ze schiet. En ze heeft er succes mee. Hoewel verplicht thuiszittende mensen voor een fotograaf niet direct een breed scala aan mogelijkheden lijken te bieden, slaagt Martine Goulmy er toch in zeer gevarieerde portretten te maken.    
Op het moment dat dit vraaggesprek wordt gevoerd, staat de teller op 25. En er blijven verzoeken binnen komen.

Historische foto’s

Nee, ik reken er niets voor. is het mij ook niet om te doen. Ik doe dit vrijwillig. Ik wil voor een vrolijk moment zorgen, ik kom dat als het ware bij de mensen thuis brengen. Zo wordt het ook opgevat.

Martine Goulmy merkt aan de mensen van wie ze raamfoto’s maakt dat het coronavirus wat hen betreft niet snel tot het verleden kan behoren. 

Ze hebben er hun buik vol van, het mag van hen nu wel voorbij zijn. Mijn komst is iets waar ze de hele dag naar hebben uitgekeken. Sommigen doffen zich er helemaal voor op. Ik doorbreek de dag met een bijzonder moment.

In het normale leven maakt Martine Goulmy foto’s voor bedrijven en ook duikt ze met haar camera veelvuldig op bij evenementen. Maar de coronacrisis heeft ook haar inkomstenbron drooggelegd. “Ik wil toch aan het werk blijven”, zegt ze. Ze klinkt monter en overtuigend. 
De raamfoto’s komen ook haar eigen humeur ten goede. “Ik heb de afgelopen dagen heel leuke raamfoto’s gemaakt. Je wordt er helemaal vrolijk van. Zo leuk!”, zegt ze op social media.

Martine Goulmy kiest zelf de foto bij het artikel uit. Zet er maar bij dat dat hoe de mensen erop staan ze zich ook voelen. Vast geplakt aan het raam als het ware.” 
Of ze tot slot nog iets kwijt wil, iets wil zeggen?

Ja. Hou vol! We moeten hier samen doorheen. 

Inwoners van Haarlemmermeer kunnen zich aanmelden voor een raamfoto bij Martine Goulmy. Dat kan via Facebook en Twitter

 

Gepubliceerd op: 
6 apr 2020