De feestdagen staan voor de deur

Voor velen zullen de feestdagen er anders uitzien dan ze hadden gehoopt. Want helaas gelden er vanwege corona weer strenge maatregelen. Ook geldt in Haarlemmermeer, net als in de rest van Nederland, met oud en nieuw een vuurwerkverbod. Ondanks dit verbod worden uit voorzorg veel prullenbakken en ondergrondse containers gesloten rond de jaarwisseling. De gemeente houdt dit jaar opnieuw geen nieuwjaarsreceptie, maar de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Marianne Schuurmans is op 1 januari online te zien en te horen

De Rijksoverheid heeft op 18 december nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Bijna alles is weer dicht en thuis mag je maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per dag ontvangen. Tijdens kerst en de jaarwisseling geldt een maximum van vier bezoekers. De strenge maatregelen zijn nodig om het coronavirus onder controle te houden en de druk op de zorg te verminderen. Kijk voor alle maatregelen op rijksoverheid.nl.

Balies gemeente

Regel zaken met de gemeente zoveel mogelijk online. Langskomen kan alleen op afspraak. Voor de balies van het raadhuis in Hoofddorp en de servicecentra in Nieuw-Vennep en Halfweg zijn de openingstijden in de kerstperiode ongewijzigd. Let op: de balies in Hoofddorp zijn nog in het raadhuis, en nog níet verhuisd naar de Taurusavenue zoals eerder aangekondigd. De gemeentebalie op Schiphol is normaal op zaterdag open, maar op zaterdag 25 december (Eerste Kerstdag) en zaterdag 1 januari (Nieuwjaarsdag) gesloten.

Nieuwjaarstoespraak

Vanwege corona houdt de gemeente Haarlemmermeer geen nieuwjaarsreceptie. Wel spreekt burgemeester Marianne Schuurmans een nieuwjaarstoespraak uit. Die is vanaf 1 januari 10.00 uur te bekijken en te beluisteren op de Facebookpagina van de gemeente. De tekst staat dan ook op haarlemmermeer.nl/informeer.

Plet je pakketje

Cadeaus onder de kerstboom zijn leuk, maar zorgen ook voor stapels dozen. In december raken de papiercontainers snel vol. Afvalbedrijf Meerlanden roept mensen op om kartonnen dozen zo klein mogelijk te maken. Hoe kleiner en netter het karton de container ingaat, hoe meer erin past en hoe netter de buurt. Kijk op pletjepakketje.nl.

Geen vuurwerk

Net als vorig jaar geldt in Nederland met oud en nieuw een vuurwerkverbod. Dat betekent dat er nergens vuurwerk mag worden verkocht of afgestoken. Deze maatregel is bedoeld om de druk op de zorgverleners, politie en handhavers niet verder te vergroten. Licht vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, is wel toegestaan.

Ondergrondse containers

Ondanks het vuurwerkverbod sluit Meerlanden voor de jaarwisseling uit voorzorg verschillende prullenbakken en ondergrondse PBD- en papiercontainers. Op 3 januari gaan de containers weer open.

Afvalkalender 2022

De Afvalkalender 2022 van Meerlanden is beschikbaar. Hierin staat alle informatie over afvalscheiding en afvalinzameling in 2022. Download de app ‘Afvalkalender Meerlanden’ via de App Store of Google Play of kijk op afvalkalender.meerlanden.nl. Op de Afvalkalender is ook te zien waar en wanneer de kerstbomen in januari worden opgehaald.

Kerstballen en dennentakken
21 dec 2021