‘De boel opvrolijken in coronatijd’

Premier Mark Rutte wil ideeën van kinderen om het land door de coronacrisis te loodsen. Die kan hij krijgen. Uit Haarlemmermeer.

Geef ons stoepkrijt en wij tekenen een mooi parcours op straat.  Laat ons een skeelertocht maken op een afgezette autoweg, maak er een film van en stuur deze naar onze opa’s en oma’s. Geef aan bezoekers van stranden, parken of bossen van tevoren aan of en hoe veel er op of in kunnen.

Wethouder Marjolein Steffens op bezoek bij de Antoniusschool in Nieuw-Vennep

Wethouder Marjolein Steffens in 2019 op bezoek op de Antoniusschool met links van haar Jayce en Dyuna. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Opa en oma

Waarom? Omdat fleurige straattekeningen met spelende kinderen de boel opvrolijken. Omdat kinderen al heel lang niet met hun opa’s en oma’s kunnen knuffelen. En omdat duidelijkheid over bezoekersaantallen vooraf chagrijn of erger voorkomt, zoals knokpartijen onderling of met boa’s.

Oproep van premier Mark Rutte

Zie hier een deel van de vangst van ideeën, gedaan bij vier kinderen en jongeren in Haarlemmermeer. Zij reageren hiermee op verzoek van InforMeer op de recente oproep van premier Mark Rutte aan jonge Nederlanders om mee te denken en mee te praten over de aanpak van de coronacrisis.

Lars Wiesener (16), leerling van het Hoofdvaart College, heeft die oproep van de baas van het land niet eens zélf meegekregen. “Ik was aan het werk.” Net als de andere drie kinderen is hij geen onbekende van de gemeente Haarlemmermeer. Lars was in januari voor één dag wethouder van onder meer Jeugd & Onderwijs in het kader van het landelijke project Baas van Morgen.

Hij komt de coronacrisis tot dusverre goed door. Zowel qua gezondheid als mentaal. Al hebben ze het bij hem thuis zo min mogelijk over corona. En baalt hij er stevig van dat zijn eindexamen niet doorgaat. “Dat is alsof je vlak voor de finish van een marathon je enkel breekt.”

Korte lontjes

Lars signaleert dat naarmate de coronacrisis langer duurt “de lontjes korter worden en chagrijn en irritaties toenemen” en dat mensen zich steeds minder aan de maatregelen en de regels houden. Dat merkt hij op straat, ziet hij in het nieuws en in de supermarkt waar hij werkt. “Laatst wilde een klant mij wat vragen en gaf me een schouderklopje als opening van het gesprek. Die heb ik vriendelijk gezegd om afstand te houden. Nee, met mijn lontje valt het wel mee. Maar ik ben wel oplettend en reageer alert.”

1,5 meter

Dat de coronaregels steeds meer met voeten worden getreden, ligt volgens Lars niet alleen aan de mensen zelf, maar ook aan de regels die onduidelijk en soms zelfs tegenstrijdig zijn, zegt hij. “Met mooi weer kan iedereen de drukte op stranden of in parken en bossen van tevoren zien aankomen. Maar echt ingrijpen gebeurt pas als het te laat - oftewel te druk - is en niemand zich meer aan die 1,5 meter houdt. Misschien dat zo’n bord waarop staat hoe veel parkeerplekken er nog vrij zijn ook voor stranden moet komen? Of dat je een systeem met beurten invoert?”, aldus Lars.

Jayce Rijnhart (10) en Dyuna Waasdorp (9) zijn vriendinnen, wonen bij elkaar in de buurt en zitten beiden op de Antoniusschool aan de Kalslagerring in Nieuw-Vennep. In september van 2019 belden zij bij buurvrouw Marjolein Steffens – van de Water aan. Of de wethouder Jeugd & Onderwijs op hun school wilde komen vertellen wat ze zoal doet als wethouder, hoe ze dat doet en of het leuk is om wethouder te zijn. Aldus geschiedde.

Coronasportdag

De twee meisjes spuien hun ideeën zo’n beetje op afroep. Dat van de stoepkrijttekeningen komt bij Jayce vandaan. Tussen al die naargeestige coronalijnen op straat en in winkelcentra die de mensen 1,5 meter uit elkaar moeten houden, kan een met veelkleurig stoepkrijt getekend parcours geen kwaad, vindt ze. Jayce zelf ligt niet echt wakker van de coronacrisis, maar ze merkt wel aan de ‘grote mensen’ om haar heen dat het serieus is. Ze is blij dat ze weer naar school kan. Het is er doordat de groepen in tweeën zijn verdeeld een stuk rustiger dan normaal. Dat heeft zo zijn voordelen maar ze heeft toch liever dat alles weer zo wordt als vóór de uitbraak van het coronavirus.

Dyuna komt behalve met haar plan voor een skeelertocht ook met een plan voor wat ze een coronasportdag noemt. Een spel dat daarbij gespeeld moet worden als het aan haar ligt, is het doodmaken van corona. Ze laat even een stilte vallen en zegt dan: “Maak daar maar ‘kapot’ van.” Ook Dyuna gaat niet echt gebukt onder corona, zegt ze. “Maar ik begin wel corona-moe te worden. Het mag van mij best wel wat vaker over iets anders gaan.”

Mondkapje

Kinderburgemeester Sammy Suliman (11), leerling van de Margrietschool in Halfweg sluit zich daarbij aan. Maar hij neemt het coronaprobleem wel serieus vertelt hij. Als hij met zijn ouders meegaat, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, draagt hij een mondkapje. Hij complimenteert Dyuna en Jayce met hun ideeën. Zelf wordt hij een beetje overvallen door de vraag naar ideeën. Ook Sammy heeft Rutte’s oproep niet gehoord. “Ik heb nog wat bedenktijd nodig. Ik kom erop terug.”

Supporters

Wethouder Marjolein Steffens heeft inmiddels de Haarlemmermeerse ‘supporters van onze kinderen en jongeren’, zoals zij ze noemt, benaderd: MENES, JIP, de Jongerengemeenteraad, de jongerenwerkers van Meerwaarde en de beheerders van jongerencentra van Maatvast. Met hen wil zij op zeer korte termijn plannen maken om ideeën van kinderen en jongeren te verzamelen, te bundelen en te versturen. “Naar Den Haag, naar de premier.”

Wij zijn in Haarlemmermeer al lang gewend om kinderen en jongeren te betrekken bij de vormgeving van hun gemeente, hun leefomgeving en hun toekomst. Pas nog met het Jeugdonderzoek. Het moet niet al te moeilijk zijn om een luid en duidelijk Haarlemmermeers geluid te laten klinken. Zeker niet als we goed samenwerken met de andere supporters van onze kinderen en jongeren.

26 mei 2020