De 3 voordelen van een groen dak in Getsewoud

Publicatiedatum:
woensdag 13-02-2019
Groene daken zijn ‘in’. Dat komt niet in het minst door de (tijdelijke) subsidieregeling van de gemeente vorig jaar. Wat zijn de voordelen van een groen dak, wat levert het op? Sommige inwoners investeren meteen in zonnepanelen en wekken hun eigen stroom op, met als gevolg en lagere energierekening, zoals de inwoners in dit artikel.

De voordelen van een groen dak in een notendop zijn:

1. Het isoleert in de winter en koelt in de zomer. Scheelt in de energierekening en is goed voor het milieu.
2. Het houdt regenwater vast zodat er minder water in de riolering terechtkomt. En deze minder snel volloopt.
3. Groen ziet er goed uit. Zeker in wijken met veel nieuwbouw en veel stenen is het mooi om te zien.

Verwachting

Waarom besluiten inwoners tot een groen dak op de woning? Een willekeurig voorbeeld: Corine en Jan bewonen sinds twee jaar een 2-onder-een-kapwoning in Nieuw-Vennep. Eind 2018 ging de hovenier er aan de slag. Veel ervaring met het groene dak hebben beiden niet. De verwachtingen zijn dan ook groot.

Huis met groen dak in Getsewoud

De woning in Getsewoud: zowel de dakkapellen als de grote schuur in de tuin kregen een groen dak. Dat wordt genieten voor de bewoners van het appartementengebouw. Foto: Jur Engelchor

Pal op het zuiden

Met het dak pal op het zuiden en 3 dakkapellen is het tijdens de zomer in huis erg warm. Corine en Jan hadden, vindingrijk als zij zijn, al een proef gedaan. Door een lage waterkering op de platte daken van de dakkapellen te maken, zetten zij een klein laagje water op het dak.

“Dat zorgde voor veel koeling, waardoor het op dak geen 80 maar 30 of 40 graden werd. Maar toen de gemeente met de subsidieregeling kwam, wilden we een groen dak.”

Zowel het huis als het dak van een grote schuur in de tuin kregen zo’n groen dak. Bij de 3 dakkapellen gaat het in totaal om zo’n 15 vierkante meter. Maar het meeste groen kwam op de stenen schuur in de tuin: zo’n 30 vierkante meter.

Versteende tuinen

De woning staat in Getsewoud, een nieuwbouwwijk met strakke lijnen en veel versteende tuinen. Ook daar helpt een groen dak bij.

“Ik mis hier bomen en natuur. Op het groene dak komen vogels af, bloemetjes en bijtjes en de tuin gaat meer leven, dat trekt ons aan. Het is spannend hoe het nu verder gaat. Volgens de hovenier staat het dak binnen 1 tot 2 groeiseizoenen vol. Nu ziet het net aangelegde dak er nog wat onooglijk uit. Dat kan bijna niet anders want de ondergrond van rotsplantjes is arm materiaal. Dat bestaat uit gemalen dakpannen, lavasteen en kokosvezel. En een klein beetje bemesting. De plantjes voelen zich er lekker in. Anjers, irissen, grassen en sedum gaan erop groeien. Zo goed zelfs dat ook de bewoners van het hoge gebouw vlakbij straks genieten van een groene aanblik. Het moet natuurlijk allemaal gaan groeien en bloeien.”

Biodivers

Groene daken zijn er in verschillende soorten. Corine en Jan kozen voor een zogeheten biodivers dak, met een variëteit aan plantjes. Een ander voordeel van zo´n soort dak is dat het meer water kan bergen. Over de afhandeling van de subsidie zijn ze tevreden.

“In het begin liep het contact met de gemeente wat stroef, maar later werd er verrassend snel geschakeld en goed meegedacht. Voor de jaarwisseling lag het groene dak erop, het ging allemaal voorspoedig.”

Isolatie

Een ander voordeel van een biodivers dak is dat het in de winter isoleert. Corine en Jan zijn benieuwd naar de praktijk.

“In de winter houden we de warmte daardoor beter vast in de woning en in de schuur. In de zomer blijft de warmte buiten. Wat kun je nog meer willen? Er komen plantjes en bloemetjes. Het wordt straks groen wat we naar onze smaak te weinig hebben. Het onderbreekt de rechte lijn een beetje. Nieuwbouwwijken als deze kennen veel rechte lijnen. Het is fijn als de begroeiing uitnodigt om verder te kijken.”

Ook zonnepanelen

Corine en Jan combineren verduurzamen met een stuk comfort (warmte en koeling) in hun huis. Na hun verhuizing, nu zo´n 2 jaar geleden, werd elke vierkante meter dak die beschikbaar was, belegd met zonnepanelen. In totaal liggen er 27 panelen op: 24 nieuwe en 3 panelen lagen er al. Met de opgewekte stroom wordt de schuur van 7 bij 4 meter verwarmd en het eigen elektriciteitsverbruik wordt ermee afgedekt.

Panelen houden koel

Alle extra opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

“Het is een betere belegging dan dat je je spaargeld naar de bank brengt want je krijgt bijna geen rente op je gespaarde geld. Het dakvlak ligt vol in het zicht en ik wilde de zonnepanelen er mooi op hebben liggen, dat is goed gelukt.”

Voordeel van de zonnepanelen is dat 40 vierkante meter dak geen zon krijgt. De panelen zorgen voor schaduw op het dak wat in de zomer het huis koeler houdt.

De reacties uit de buurt zijn positief en er volgen meer woningen waar zonnepanelen komen.

Corine en Jan:

“Als er ook nog een stukje subsidie komt, gaan we het vast veel meer zien.”

Verwarming

De woning, gebouwd in 2006, wordt verwarmd door middel van een cv-installatie op gas.

“We hebben ook naar een warmtepomp gekeken, maar dan moet m’n hele huis naar lage temperatuurverwarming worden omgebouwd. Dat is nog een hele operatie die je niet snel terugverdient. Ik wil wel van het aardgas af, maar dan moet het overheid meer subsidie geven en de apparaten moeten goedkoper worden. Als dat financieel aantrekkelijker wordt, ben ik hierin zeker geïnteresseerd.”