Dat de taart maar mag smaken

Deel deze pagina
Terwijl u dit leest, hebben Gonny Striegel en Leontien Jeehof, bewoners van Dijkwater in Floriande in Hoofddorp, misschien de eerste taartpunten al aangesneden. Dat ze maar mogen smaken! De twee vrouwen zetten zaterdag 14 november een punt achter hun challenge: de container bij hen voor de deur 100 dagen ‘dumpvrij’ en schoon houden. Wát ze daarvoor hebben gedaan, is niet eens het meest opzienbarend. Wel dát ze het hebben gedaan en dat ze de buurt op zo’n leuke manier hebben weten te betrekken bij hun actie is ook best spectaculair te noemen.

De twee vrouwen zetten zaterdag 14 november een punt achter hun challenge: de container bij hen voor de deur 100 dagen ‘dumpvrij’ en schoon houden. Wát ze daarvoor hebben gedaan, is niet eens het meest opzienbarend. Wel dát ze het hebben gedaan en dat ze de buurt op zo’n leuke manier hebben weten te betrekken bij hun actie is ook best spectaculair te noemen. 

U kunt er hier en hier alles over lezen. 

Zonder corona en zonder de maatregelen was ik gegarandeerd in levende lijve op de twee vrouwen afgestapt om hen mijn waardering over te brengen. Nu moest ik me beperken tot een brief en enkele attenties, waaronder dus een taart. 

Ik heb in de brief opgebiecht dat ik best een beetje jaloers ben op de resultaten die ze met hun geweldige actie hebben geboekt. De gemeente en Meerlanden communiceren zich helemaal suf over de manieren waarop inwoners ordentelijk van hun afval af kunnen komen, verzinnen de ene truc na de andere om de dumpers en andere stumperds in het gareel te houden, maar op veel plekken in de gemeente is het dikwijls een grote rotzooi die tot veel ergernis en overlast leidt.

Zouden we net als Gonny en Leontien de gedumpte troep – in hun geval slechts één bureaustoel -  versieren en van grappige tekstjes voorzien, dan creëren we de vreemdste en grootste openluchtentoonstelling ooit. Op de bijval die Gonny en Leontien hebben ervaren, hoeven we dan niet te rekenen. Eerder op commando’s: wanneer we die rotzooi nou eens gaan opruimen!  

Want wat de twee Dijkwatervrouwen met hun challenge vooral duidelijk hebben gemaakt is dat zodra de afzender van een boodschap een gezicht heeft en een persoon wordt, de neiging om je er wat van aan te trekken, groeit. Kortom: er zit een groot verschil tussen enerzijds de gemeente en Meerlanden en anderzijds Gonny en Leontien.  

Dat is ook precies de reden waarom we de leuze ‘Samen houden we de wijk schoon’, alsmaar verkondigen. We willen de opdracht, waar iedereen baat bij heeft, persoonlijk maken. Wij zeuren niet aan uw hoofd met zeurregels om het zeuren. We proberen het probleem samen met u op te lossen. Want dat is in uw eigen belang. Gonny en Leontien hebben dat niet alleen heel goed begrepen maar ook in de praktijk gebracht. 

Die taart is dik verdiend. Geniet ervan!

      

Wethouder Marjolein Steffens

Wethouder Marjolein Steffens – van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid)

 

Gepubliceerd op: 
11 nov 2020