Coronavirus wekt opruimwoede op

Is er een link tussen het coronavirus en de zolder opruimen? Nou en of! Als er één is die daarover kan meepraten, is het Angeline Kierkels wel. Zij is directeur van Meerlanden, verantwoordelijk voor afvalinzameling, recycling en reiniging in de gemeenten en bedrijven in de regio.

Milieustraten
Zij vertelt in een telefoongesprek met wethouder Marjolein Steffens-van de Water dat het gedwongen thuiszitten kennelijk een opruimwoede opwekt.

De druk op de milieustraten is gigantisch. We communiceren actief om de toeloop te beperken. We hebben ook ter plekke fysieke maatregelen genomen.

(Meerlanden vraagt mensen om niet naar de milieustraat te komen, behalve als het noodzakelijk is. Als mensen toch naar de milieustaat gaan, worden ze opgeroepen om alleen volle ladingen mee te brengen. De milieustraten laten een maximaal aantal bezoekers tegelijk toe. Houd rekening met langere wachttijden. Kijk ook op de website van Meerlanden.)

Milieustraat Meerlanden

De milieustraat van Meerlanden. Foto: Danny de Casembroot

Het gesprek met wethouder Steffens is er één uit een serie die zij en haar collega-bestuurders voeren met ‘sleutelfiguren’ die actief zijn op de verschillende beleidsterreinen. “We houden de milieustraten wel open. Zo lang het kan”, zegt Kierkels. Ook de markten blijven open. “Dat doen we conform het besluit van de gemeente.”

Mexicaanse griep

Volgens de directeur gaat het goed bij Meerlanden.

We zijn tijdig begonnen na de eerste signalen over het coronavirus. We hebben het draaiboek van de Mexicaanse griep opgezocht, afgestoft en geactualiseerd. We waren dus goed voorbereid. Nu kijken we hoe het loopt. We hebben ook een scenario klaarliggen voor het geval er een lockdown wordt afgekondigd.

We hebben ons draaiboek gedeeld met de branche. Ik ben bestuurslid van de Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en ook daarmee delen we informatie. Alle gemeenten zijn hierbij aangesloten en er is ook een relatie met de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Groenbeheer en straatreiniging onder druk

“De directie van Meerlanden heeft een crisisteam en coördinatieteam opgezet. Daarin zijn alle disciplines vertegenwoordigd. We monitoren de situatie binnen en buiten en de gezondheidsklachten van onze medewerkers. Het coördinatieteam besluit of iemand thuisblijft. Nu is dat tien procent. De verwachting is dat dat afneemt omdat sommigen al twee weken thuis zijn en langzaamaan weer terugkeren naar de werkplek.”
Waar loop je tegenaan, wil wethouder Steffens weten. “Ik heb een verzoek”, reageert Meerlanden-directeur Kierkels. “Houd er rekening mee dat de aanblik van de openbare ruimte echt anders zal worden. De normen op het gebied van beeldkwaliteit kunnen niet worden gehaald. Wéét dat groenbeheer en straatreiniging momenteel heel moeilijk uit te voeren klussen zijn. Dat is ook belangrijk voor de beeldvorming van de inwoners.”

Stinkende best

Een strakke sturing op het resultaat van ons werk, is niet haalbaar onder de huidige omstandigheden. Een probleem hierbij is dat AM Match moeilijk mensen kan leveren voor groenbeheer en straatreiniging, We hebben het over mensen die kwetsbaar zijn en van wie sommigen begeleid wonen. Hun organisaties houden, om begrijpelijke redenen, de mensen nu liever thuis. AM Match is onze leverancier van menskracht. Dat gaat door het coronavirus een stuk stroever. De continuïteit van ons werk staat daardoor onder druk. Iedereen doet zijn stinkende best, laten we blijven samenwerken vanuit vertrouwen en met wat coulance.

Ze vervolgt: “Wat ook meespeelt, is dat veel mensen thuis werken en er dus veel geparkeerde auto’s op straat staan. Ook spelen veel kinderen op straat. Dan is straatreiniging erg lastig.”

25 mrt 2020