Column | HaKa Tegelwippen

Deel deze pagina
Terwijl ik mijn wekelijkse column schrijf, giert de wind om het huis, sneeuwvlokken en hagel voor zich uit drijvend. Volgens het nieuws is Pasen 2021 de koudste Pasen ooit. Je zou het dus niet zeggen, maar het is echt lente: de perfecte tijd om in de tuin te werken. 

En dat is meteen de ideale start voor deelname aan een bijzonder Haarlemmermeers Kampioenschap: het HaKa Tegelwippen. Een wedstrijd die u wint als u zoveel mogelijk tegels uit uw tuin ‘wipt’. En in plaats daarvan zet u natuurlijk planten en ander groen in uw tuin. 

Nederland versteent steeds meer: er komt meer verharding en minder groen. Dat is niet zonder gevolgen. Bij hevige regenval is er steeds vaker sprake van wateroverlast, omdat de regen minder goed de bodem in zakt. Daarnaast is het in versteende gebieden warmer dan op plekken waar meer groen is. Maar ook de biodiversiteit - het aantal verschillende soorten dieren en planten - heeft flink te lijden onder al die stenen.   

En dus heeft wethouder Mariëtte Sedee donderdag 1 april het startsein gegeven voor het HaKa Tegelwippen. Zo kunnen samen zorgen voor minder tegels en minder wateroverlast. Wie meedoet aan het HaKa Tegelwippen, doet automatisch mee aan het NK Tegelwippen. U bevindt zich daar in goed gezelschap: sinds 30 maart zijn er in Nederland al bijna 25.000 tegels verruild voor groen.

Als u de gewipte stenen vervangt door meer groen helpt u ook de biodiversiteit een handje. Want groen trekt meer vlinders, bijen, andere insecten en vogels aan. Heeft u geen tuin? Ook geveltuintjes of plantenbakken voor de deur of op het balkon zijn in trek bij bijen en vlinders. 

Meer weten over HaKa Tegenwippen? En meedoen? Kijk dan op:  https://haarlemmermeerwaterproof.nl/doe-mee-met-het-haka-tegelwippen/

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wjideven
Gepubliceerd op: 
6 apr 2021