Clinic van Britt Dekker op Horse Event

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
donderdag 13-09-2018
‘Britt Dekker (26) flapt er toch vaak van alles uit?’ Misschien, maar niet als het over paarden gaat. Dan is de presentatrice en mediapersoonlijkheid ‘damn serious’. Komend weekend is Britt één van de honderd clinicgevers op het grootste paardenevenement van Nederland: Horse Event op Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Eerder deze maand eindigde Britt met haar paard Eve tijdens het NK Dressuur op de dertiende plek. “Super trots dat we samen de finale hebben bereikt!”

Zaterdag geven Britt Dekker en haar paard Eve samen met dressuuramazone Anky van Grunsven een twintig minuten durende clinic.

"Bij dressuur beoefen je eigenlijk gymnastiek samen met je paard. Bedoeling is dat je je paard leert zijn lijf zo precies mogelijk te gebruiken én dat hij plezier heeft in wat hij doet. Terwijl Anky uitlegt hoe je je paard bepaalde dingen kan leren en waar je op moet letten, doen Eve en ik ons best dit zo goed mogelijk te laten zien."

Britt Dekker op paard

"Niets haalt het bij het gevoel als je samen met je dier een topprestatie levert." Foto: Rosa Vermeij


Britt + Eve = magisch

Paardrijden doet Britt bijna haar hele leven. Als peuter van twee zat ze al op een paard. Op haar zestiende kreeg ze Jack, haar eigen paard.

"Ik was zo blij! De helft had ik zelf bij elkaar gespaard, de andere helft heeft mijn moeder betaald. Ondanks dat we het thuis echt niet breed hadden."

Pas vier jaar geleden is Britt begonnen met wedstrijden rijden. Toen kocht ze ook haar paard Eve.

"Door mijn werk bij de televisie ging ik geld verdienen. Daarmee kon ik de extra kosten zoals wedstrijdpassen en een trailer betalen." 

Het leuke van wedstrijdrijden vindt Britt dat ze een doel heeft om voor te trainen.

"Daarbij ben ik megacompetitief en wil ik graag prijzen winnen. Het puzzelen welke punten je voor elk onderdeel moet halen om verder te komen, doe ik ook graag. Maar niets haalt het bij het gevoel als je samen met je dier een topprestatie levert. Dat is echt magisch!"

PaardenpraatTV

Het Horse Event wordt voor de zeventiende keer georganiseerd, maar vindt voor de eerste keer plaats in Haarlemmermeer. Het terrein is ingedeeld in vier gebieden: jeugd, sport, recreatie en ondernemers. Ieder met een eigen piste waar clinics en shows elkaar afwisselen. Ook zijn er ruim tweehonderd stands te bezoeken.

"Ik ken de organisator die eerder in Deurne en Ermelo de meest te gekke acts regelde zoals met een Fransman die vijfentwintig witte paarden alléén wist te besturen. Ook als je weinig met paarden hebt, is zo’n spectaculaire show echt te gek om te zien." 

Behalve bij haar eigen clinic is Britt ook te vinden bij de stand van PaardenpraatTV. Sinds vier jaar post ze elke week een nieuwe vlog op het gelijknamige Youtubekanaal dat doet ze samen met Esra de Ruiter.

"We maken filmpjes voor iedereen die net met paardrijden begint of gewoon alles wil weten over paarden. Inmiddels hebben we bijna 140.000 abonnees. Best wat hè, voor alleen paardenliefhebbers?!"

Idool Tineke Bartels

Voor Britt is Eve echt haar sportmaatje.

"Mensen die een paard zien als een voorwerp moeten mij niet tegenkomen! Mens en paard en kunnen perfect samenwerken, als je maar blijft letten op een goede balans." 

Zelf wil Britt naar de clinic van haar idool Tineke Bartels.

"Na haar internationale carrière in de paardensport is zij gaan trainen en coachen, vooral jong talent. De manier waarop zij iets uitlegt is geweldig; je snapt het direct." 

Ambities heeft Britt nog genoeg.

"Ooit hoop ik nog Grand Prix te mogen rijden. Dat is het hoogst haalbare in de paardensport. Ik ben er nog vijf niveaus van verwijderd, maar ik ben nog jong. Wie weet!"