Burgernet vernieuwd

Deel deze pagina
Veel mensen kennen het: Burgernet. Deelnemers krijgen een spraak- of sms-bericht als er iets gebeurt in de omgeving. Bijvoorbeeld een verzoek om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Na 10 jaar trouwe dienst is het opsporingssysteem nu vervangen door een meer eigentijdse versie. Dit is nodig omdat Burgernet steeds vaker met succes wordt ingezet. Burgernet is klaar voor het groeiende aantal acties en voor meer gebruikers.

Met nieuwe mogelijkheden en kanalen kunnen opsporingsacties nu makkelijker, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Burgemeester Onno Hoes:

De afgelopen 10 jaar heeft Burgernet zijn nut al bewezen. Samen met de politie verwacht ik dat het nieuwe Burgernet nog vaker helpt bij het succesvol oplossen van heterdaadacties en dat vermiste personen nog sneller teruggevonden worden.

Tekening van armen die een telefoon de lucht in steken

De meeste deelnemers krijgen berichten van Burgernet via hun smartphone. Beeld: Shutterstock

Verbeteringen

De Burgernetapp is verder ontwikkeld en verbeterd. Nieuw is het gebruik van foto’s, wat het zoeken naar personen of voertuigen een stuk makkelijker maakt. De meldkamer van politie kan een foto meesturen met het Burgernetbericht en deelnemers kunnen via de app tijdens de actie nu ook foto’s sturen naar de meldkamer. En er zijn nog meer verbeteringen. Zo gebruikt de app de gps-locatie van de smartphone om berichten te sturen over incidenten in de omgeving. En kunnen oproepen meteen gedeeld worden via social media, ook met WhatsAppgroepen. Reageren op een oproep kan direct via de ‘bel politie'-knop.

Groter bereik

Deelnemen kon al via de Burgernetapp, via Twitter en sms- of spraakberichten. Vanaf nu kan deelnemen ook via Facebook Messenger. Al meer dan 2,4 miljoen mensen doen mee. Burgernetoproepen worden straks ook getoond op matrixborden en lichtkranten, bijvoorbeeld in openbare ruimtes en in de bus of de tram. Dat geldt dan alleen voor vermissingen. Zo kunnen nog meer mensen mee helpen zoeken.

Eenvoudig

Burgernet werkt heel eenvoudig. Deelnemers ontvangen een oproep om mee te zoeken naar een persoon of voertuig in hun omgeving. Vaak gaat het om een vermissing, diefstal of een overval. Als mensen de persoon of het voertuig zien, bellen ze rechtstreeks met de meldkamer en kan de politie direct verder met de tip.

Nog geen deelnemer? Download dan nu de app: https://www.burgernet.nl/app-info

 

Gepubliceerd op: 
17 jun 2019