Burgemeester: 'Ik ga snel met deze bewoners in gesprek'

De gemeente Haarlemmermeer komt er de laatste dagen niet zo best af in de media. Ook op de social media is er flink veel kritiek. De gemeente zou snoeihard optreden met onverbiddelijke procedures tegen de illegale bewoning van een aantal panden en daarmee de bewoners tot wanhoop drijven.

De schriftelijke vragen hierover van de ChristenUnie-SGP, het CDA, de PvdA en Forza! hebben veel aandacht getrokken. Nog voordat het college van B en W deze kon beantwoorden, werden in landelijke en regionale kranten en op internet al conclusies getrokken en harde oordelen geveld.

Menselijke maat

Het college van B en W heeft naar het proces gekeken en vindt dat het proces inderdaad meer empathisch had moeten verlopen. "In het contact met de bewoners zijn zaken niet goed verlopen en daar moeten we lering uit trekken", schrijft het college van B en W in zijn beantwoording. "Ik ga zo snel mogelijk met de betrokken bewoners in gesprek", aldus burgemeester Marianne Schuurmans.

Hand van iemand die sleutel in het slot van een deur steekt

Foto: Shutterstock

Vergunning

"Binnen de mogelijkheden die we hebben, doen we er alles aan om samen met de bewoners een passende oplossing voor deze situatie te vinden. Dit is een zeer vervelende en emotionele situatie, maar we kunnen dit ook niet zonder meer voort laten duren", vervolgt de burgemeester.

De gemeente heeft onderzocht of deze woning alsnog kan worden gelegaliseerd en de bewoners alsnog een vergunning kunnen aanvragen. En het lijkt er op dat dit kan, want er zijn geen ruimtelijke bezwaren tegen de woning in de schuur op het bewuste perceel. De gemeente, zo leggen burgemeester en wethouders in hun beantwoording uit, heeft zo’n aanvraag nodig om te kunnen toetsen of de constructie van de woning veilig is. Inmiddels hebben de bewoners ook zo’n aanvraag ingediend.

Dwangsom

Omdat de bewoners in eerste instantie geen aanvraag wilden indienen, heeft de gemeente eind 2019 een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd. “Op grond van jurisprudentie hebben wij namelijk een beginselplicht tot handhaving.”

Oftewel: de gemeente kan niet net doen alsof ze geen overtredingen heeft geconstateerd. Zonder vergunning is er nu eenmaal sprake van illegale bewoning. Er zit voor de gemeente dan niets anders op dan een zogenoemde last onder dwangsom op te leggen. Maar als de woning wordt gelegaliseerd met een tijdelijke vergunning vervalt de last en dus ook de dwangsom.

26 aug 2021