Bordspel Terra Nova verovert basisscholen

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
dinsdag 28-02-2017
Op de middelbare school vond Lisa Hu (24) maatschappijleer heel erg saai. “En moet je nu eens zien wat mijn levenswerk is geworden.” Voor haar ligt het burgerschapsspel Terra Nova dat zij heeft ontwikkeld en dat als het aan de wethouders John Nederstigt (Onderwijs) en Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd) ligt op alle circa 65 basisscholen in Haarlemmermeer wordt geïntroduceerd.

De twee bestuurders zijn enthousiast over het initiatief van Lisa Hu, die in 2014 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Wethouder Marjolein Steffens:

“Ik hoorde Lisa Hu bij een bepaalde bijeenkomst haar spel pitchen en ik was direct verkocht. Ik geloof in haar spel.’’ 

Andersom geldt hetzelfde.

“Haarlemmermeer maakt een krachtig statement door het spel zo inclusief te introduceren. Dus niet alleen voor excellente scholen of juist scholen in achterstandswijken, maar overal. Haarlemmermeer dicht burgerschapsvorming kennelijk veel waarde toe. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. De manier waarop wethouder Steffens het jeugdonderzoek heeft uitgevoerd, spreekt mij zeer aan en sluit aan op mijn denkwijze. Evenals een opmerking van wethouder Nederstigt. Hij zei dat Terra Nova de missende link is tussen democratie en scholen.”  

Onbewoond eiland    

Het bordspel, niet alleen geschikt voor de bovenbouw van basisscholen maar ook voor voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, speelt zich af op een onbewoond eiland. Het maakt het mogelijk om lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen te brengen, definieert Lisa Hu haar creatie op haar website. Er zijn discussiekaarten, meningenmunten, poppetjes, kokosnoten, vissen en vragenkaarten. Mogen gestrande schipbreukelingen ook op je eiland wonen? Deel je je eten met een zieke? Is iedereen even belangrijk op het eiland? 

Impuls

Hu werkt er al een paar jaar aan, zo’n vijfhonderd kinderen hebben het inmiddels gespeeld. Haarlemmermeer is de eerste gemeente die het burgerschapsspel volgens Lisa Hu zo voortvarend en op zo’n grote schaal op de scholen introduceert. En het geeft daarmee volgens haar een enorme impuls aan burgerschapsvorming, een verplichte taak voor de scholen.  

PvdA’er 

Ook volwassenen hebben het spel al gespeeld. In een uitzending van Brandpunt Plus schoven onder anderen PVV’ers en PvdA’ers rond het onbewoonde eiland. Tot hun eigen verrassing ging het er harmonieus aan toe.

“Niet dat ze het over alles eens werden, maar de PvdA’er zei dat hij zich door het spel te spelen wél in een tegengestelde mening wilde verdiepen.”

Een quote die één van de drijfveren van Lisa Hu raakt en daarmee ook een van de doelen van haar spel: van verschillende kanten naar een kwestie kijken.

“Als je alles altijd op dezelfde manier blijft doen, loopt vernieuwing spaak.” 

Positief 

Kinderen oordelen ook positief over Terra Nova.

“Ze vinden het leuk dat hen, dikwijls voor het eerst, grote vragen worden gesteld en dat hun mening télt. Ze hebben met hun leeftijdsgenoten alle vrijheid om zelf oplossingen te bedenken. Bij Terra Nova zijn er geen goede of foute antwoorden als je maar bereid bent om deze te onderbouwen”, aldus Lisa Hu. 


Lisa Hu met het burgerschapsspel Terra Nova


Winnaars 

Volgens Lisa Hu maakt Terra Nova lastige thema’s op een veilige manier bespreekbaar.

“Het is een spel en de spelers zijn gelijkwaardig. Het zit vol eilandmetaforen die de deelnemers wegtrekken uit de realiteit. Met het spel keren de spelers terug naar basiswaarden en daar blijkt toch altijd meer harmonie in te zitten dan in de realiteit. Aan het eind vertellen de leerlingen aan elkaar waarom hun eiland het beste is om te wonen. Het eiland dat de meeste stemmen krijgt wint.”