Boomzaagkunstenaar weer in Haarlemmermeer

Deel deze pagina
Ze zijn nog wel gevoelig, zegt Albert Broekman uit Stadskanaal over zijn twee gehavende vingertoppen. “Maar ze herstellen voorspoedig.” Dat is voor Haarlemmermeer geen ver-van-mijn-bed-show maar goed nieuws.

De boomzaagkunstenaar kan nu toch aan de slag met twee boomstammen in Rijsenhout en Nieuw-Vennep. In Rijsenhout is de stam - waar Albert Broekman een arend uit zal zagen - aan de Hoogvlietkade al in de grond gegraven. In Nieuw-Vennep staat bij de Venneperweg/Hoofdvaart een bos bloemen (tulpen, specificeert Albert Broekman) op het programma. Voor deze werkzaamheden is een verkeersafzetting nodig. De boomzaagkunstenaar begint binnenkort in Rijsenhout. Wanneer precies is nog niet bekend. Albert Broekman denkt voor zowel de arend als de tulpen twee werkdagen nodig te hebben.   

Gehecht en in het verband

Zonder het incident, enkele weken geleden, met een haperende kettingrem tijdens het klussen thuis, was Rijsenhout al een kunstwerk rijker geweest. Maar het ongeluk met de motorkettingzaag had een geschampte vingertop en een vingertop “met een aardige hap eruit” tot gevolg. Laatstgenoemde moest worden gehecht en de linkerhand van Albert Broekman in het verband. Er zat niets anders op dan het hotel en de rolsteiger af te bestellen.

Albert Broekman werk in Haarlemmermeer in de hoogte aan zijn kunstwerken. Foto: Kees van der Veer

 

Spijkerbroek 

Het was niet de eerste keer dat hij gewond raakte. Al eens eerder raakte hij geblesseerd aan zijn been.

“Het blijft een link ding, zo’n kettingzaag. Eén moment van onoplettendheid kan verkeerd aflopen. Ik ben zelf altijd geconcentreerd bezig en me van alle gevaren bewust. Maar ook bij mij gaat er dus welk eens iets mis. Als ik dan wel eens iemand met zo’n brullende zaag bezig zie, in zijn tuin, een beetje nonchalant, gewoon met een spijkerbroek aan, geen veiligheidskleding, voortdurend afgeleid, dan heb ik daar zo mijn gedachten bij.”

De opdrachten die hij krijgt, kunnen overal vandaan komen: gemeenten, particulieren, scholen. Zijn repertoire is veelomvattend: molens, uilen, vlinders. In negen van de tien gevallen zaagt hij in een boomstam maar het komt ook voor dat hij zijn zaag in ijs zet. Soms houdt hij een afbeelding bij zijn zaagwerk. Vooral voor sculpturen die hij niet zo vaak maakt en waarvan hij de verhoudingen niet zo scherp op zijn netvlies heeft. Meestal haalt Albert Broekman zijn kunst volledig uit zichzelf. 

Albert Broekman zaagde in boomstammen op de kop van de Geniedijk in Hoofddorp. Foto: Kees van der Veer

Ambacht, kunst en sport  

Albert Broekman is geen onbekende in Haarlemmermeer. Eerder zaagde hij in boomstammen op de kop van de Geniedijk in Hoofddorp, ter hoogte van de Kruisweg/Paxlaan een uil en een ijsvogel. Wie hem aan het werk ziet, raakt al snel onder de indruk. Niet alleen van het resultaat van zijn werk maar ook de fysiek best zware arbeid die hij moet verrichten. Hij moet constant van lichaamshouding veranderen. En hij werkt ook flink door. “Boomzaagkunst is een ambacht, het is ook kunst en het is een sport. Je moet er een goede conditie voor hebben.”

Rolsteiger op, rolsteiger af 

Extra lastig was in Hoofddorp - en wordt dat ook in Rijsenhout en Nieuw-Vennep - dat hij op een paar meter hoogte moet werken. Dat is om de boomsculpturen geen gemakkelijke prooi voor vandalen te laten zijn. Bij alle bewegingen die hij moet maken en de houdingen die hij moet innemen, moet dus worden opgeteld: rolsteiger op, rolsteiger af. 

Zijn werkzaamheden trekken altijd bekijks. “Het komt voor dat ik honderd man onder de steiger heb staan. Soms zelfs duizend. Dat kan dan weer tot verkeeropstoppingen leiden. Daar moet dus van tevoren naar worden gekeken. Want als ik eenmaal aan het zagen ben, laat ik me nergens door afleiden. Mij maakt het niet uit of er veel of weinig mensen komen kijken. Ik heb geen interactie met ze. Het geluid van de motorkettingzaag overstemt alles. Het zou ook niet goed zijn. Concentratie is een vereiste. Voor het resultaat en de veiligheid.”

Prijzen

Van boomzaagkunstenaars als Albert Broekman zijn er niet veel. Hooguit enkele tientallen, denkt hij. “De meesten kennen elkaar door en door. Het is meer zo dat we elkaar helpen dan elkaar beconcurreren. We hebben samenkomsten en wedstrijden. In 2020 niet. Vanwege corona. Die wedstrijden gaan om hoe mooi de houtsculpturen zijn maar ook om de snelheid: speedcarven. Het sociale aspect is het belangrijkste maar winnen is ook best leuk.” Albert Broekman heeft al enkele prijzen in de wacht gesleept.

Gepubliceerd op: 
5 jan 2021