Boomzaagkunst op de Geniedijk

Deel deze pagina
Ze zijn uit graniet gehakt, ongeveer achttien meter hoog en ze vormen met elkaar Mount Rushmore National Memorial, te vinden in South Dakota. Het is het monument van vijf vierkante kilometer dat staat voor de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten.

Ik denk niet dat het idee om motorzaagkunst toe te passen op een paar bomen op de Geniedijk in Hoofddorp is gebaseerd op de reusachtige portretten van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Maar ik moest daar zélf wél aan denken toen ik ervan hoorde.

Wees gerust, het idee is niet, ik herhaal: niet, om een monument over de volle lengte van de Geniedijk te creëren met zeven portretten van het nieuwe college van burgemeester en wethouders en ook nog eens 39 in populieren gezaagde gezichten van uw volksvertegenwoordigers.

Ik heb het gewoon over een heel leuk idee waarmee ik dan ook heb ingestemd. Dat zit zo.

Zoals u misschien wel weet, is er sprake van een ‘bomenvervangingsplan Geniedijk’. De oude populieren zijn aan het einde van hun levensduur en veroorzaken overlast en soms gevaar, vooral bij stormen. Een deel ervan is reeds vervangen door iepen en dit najaar begint de volgende fase van deze operatie die doorloopt tot het najaar van 2020.

Hoe noodzakelijk ook, bomen vellen is niet mijn hobby. Het geluid van een kettingzaag brengt behalve een hoop herrie ook weemoed. Dat is waarom ik heb gekozen voor het inschakelen van een carver, zoals een  boomzaagkunstenaar wordt genoemd. Hij of zij kan iets dat gevoelig ligt een positieve wending geven.

Het is de bedoeling om de carver de twee populieren op de ‘kopjes’ van de Geniedijk op de hoek van de Kruisweg en de Paxlaan te laten verfraaien. Deze bomen staan op een markant punt in Hoofddorp en ze moeten helaas verdwijnen. Ze worden op drie meter hoogte afgezaagd en van de stammen worden sculpturen gezaagd. Niet van mijzelf of mijn collega’s. Denk eerder aan bijvoorbeeld een vleermuis, schaap of een vogel. Die passen veel beter bij de natuurlijke leefomgeving van de Geniedijk.

Als de sculpturen zijn gezaagd, is het zaak om ze te conserveren. Ik heb me laten vertellen dat ze dan tien tot vijftien jaar kunnen blijven staan. Naast de boomzaagkunstwerken komen twee nieuwe bomen te staan.

We moeten nog wel even nadenken over hoe we ze ‘hufterproof’ krijgen. Want wat met een bushokje of afvalbak kan, lukt vast ook met boomzaagkunst. Maar deze kopzorgen bederven wat mij betreft het feestje niet. Ik vind het een mooie gedachte dat bomen die worden vervangen op deze wijze kunnen worden gememoreerd en een functie ter verfraaiing van de openbare ruimte behouden. Dat verdienen ze. Want ook bomen staan voor de geboorte, groei en ontwikkeling van Haarlemmermeer.            

    
Marjolein Steffens-van de Water
Wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd&Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid) 
Gepubliceerd op: 
26 jun 2019