Blik bij plastic en drinkpakken in plaats van bij restafval

Deel deze pagina
Vanaf 1 januari 2020 mag het ook in Haarlemmermeer: blik weggooien bij plastic en drinkpakken in plaats van bij restafval. Dat is weer een stap in de goede richting om de afvalberg te verminderen.

Plastic

Plastic wordt gemaakt van aardolie. Aardolie wordt schaars én het gebruik ervan draagt bij aan de opwarming van de aarde. Door plastic gescheiden weg te gooien, kan het opnieuw worden gebruikt. Zo zorgen inwoners voor minder druk op het milieu. Drinkpakken mochten al weggegooid worden bij het plastic. Vanaf 1 januari aanstaande dus ook blik en metalen verpakkingen. Nadat het afval is ingezameld, worden plastic, blik en drinkpakken van elkaar gescheiden en vervolgens gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Logo Plastic, Blik en Drinkpakken

 

Blik

Blik zijn alle metalen verpakkingen van aluminium of staal (ijzer). Denk aan blikjes van drinken of van dierenvoeding. Nederlanders recyclen zo’n 94 procent van de metalen verpakkingen. Een mooie score; helemaal omdat metalen verpakkingen eindeloos gerecycled kunnen worden zonder dat de kwaliteit ervan achteruitgaat.
 

Drinkpakken

Drinkpakken zijn gemaakt van gelamineerd karton. Vanwege het gelamineerde laagje in de binnenkant van de verpakking mogen drinkpakken niet bij het oud papier. Ze kunnen wel prima worden gerecycled. Het papier, de folie en het aluminium worden van elkaar gescheiden en verwerkt tot nieuwe producten.

Scheidt u ook uw plastic, blik en drinkpakken?
In Haarlemmermeer zijn ruim 150 plekken waar inwoners hun plastic, blik en drinkpakken (PBD) gescheiden weg kunnen gooien. Kijk op de afvalkalender voor de dichtstbijzijnde locatie van een container voor plastic, blik en drinkpakken. Kijk op de website van Meerlanden voor een overzicht van wat wel en wat niet in de container voor plastic, blik en drinkpakken mag.

Gepubliceerd op: 
19 dec 2019