Bewoners en ID&T: Participatieproof en Mysterylandproof

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
vrijdag 25-08-2017
Met nog maar anderhalve dag te gaan tot de eerste van honderdduizend bezoekers het festivalterrein van Mysteryland binnenstromen, namen de organisatoren van ID&T donderdag 24 augustus relaxed de tijd voor een ontmoeting met wethouder Adam Elzakalai en een groep mensen die in de omgeving van het festivalterrein wonen.

Festivalcamping

Het illustreert hoe goed ID&T de organisatie van het festival voor elkaar heeft. Maar het laat ook zien dat Bas Meijer, Marloes van Huisstede en Martijn van Daalen van ID&T de relatie met de omgeving heel serieus nemen. Want dat is onderdeel van de succesformule van Mysteryland. Het festival kan nu met instemming van buurtbewoners haar camping uitbreiden. In 2015 begonnen met 5.000 campinggasten, vorig jaar gegroeid naar 10.000 is er dit jaar plaats voor 15.000 mensen op de camping in de Plesmanhoek. De komende vier jaar wordt dat nog uitgebreid. De buurtbewoners kunnen er prima mee leven. “Want”, zegt bijvoorbeeld Caroline Schönhage:

"Het is altijd fantastisch georganiseerd en in overleg vinden we goede oplossingen voor mogelijke overlast."

Peter Blom van de dorpsraad Vijfhuizen:

"En ID&T is eerlijk. Dat vind ik heel belangrijk. Als iets niet kan, dan zijn ze daar ook heel duidelijk over. En tijdens de jaarlijkse evaluatie zijn ze heel open over bijvoorbeeld mogelijke overlast en groei van de camping."

 
Buurtbewoners, organisatie ID&T en wethouder Adam Elzakali in gesprek. Foto: Margo Oosterveen


Pluim

Reden voor wethouder Adam Elzakalai om de bewoners Paul van Joolingen, Rob Joppe, Jos Koeckhoven, Peter Blom en Ger en Caroline Schönhage samen met ID&T participatieproof te verklaren. Die pluim is bedoeld voor inwoners die meedenken, meepraten en meebeslissen over hun leefomgeving en vanuit een enorme betrokkenheid en met goede ideeën. Bijzonder dit keer was dat niet alleen inwoners, maar ook ID&T een pluim kreeg.
 

Goed overleg

Met omwonenden en de gemeente is een paar jaar terug afgesproken de camping maximaal 10.000 plaatsen zou hebben. Wethouder Elzakalai herinnerde zich dat deze gesprekken in het begin zwaar waren.

"Toen ID&T ons vorig najaar vertelde dat ze de festivalcamping toch verder wilde uitbreiden, konden we daar niet zomaar ‘ja’ op zeggen. We hadden de bewoners immers beloofd dat 10.000 campingplaatsen echt het maximum was. We hebben ID&T toen gevraagd om daar in goed overleg met bewoners uit te komen. Als ‘bewijs’ daarvan wilden we ondersteuningsverklaringen van bewoners van de IJweg, Vrijschot-Noord en Vijfhuizen. En die hebben we inderdaad ontvangen."

 

Bemoeienis van de overheid

Bewijs dat zij er samen uitgekomen zijn, werd gistermiddag geleverd toen bewoners en festivalorganisatotren samen met de wethouder een kijkje konden nemen op het Mysteryland-terrein dat nog volop in aanbouw was. Adam Elzakalai benadrukte hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven, zeker wanneer partijen elkaar weten te vinden zonder bemoeienis van de overheid:

"Je moet het met elkaar doen en als de buren het met elkaar eens zijn, hoef je als overheid alleen nog maar te faciliteren."

Spreiding

De wethouder kreeg veel bijval van de bewoners. Zo legde Paul van Joolingen uit dat juist de overgang naar een meerdaags festival ervoor gezorgd heeft dat de overlast beperkt blijft:

"Het verkeer is nu beter geregeld doordat mensen niet allemaal gelijk naar het festival komen en ook niet allemaal gelijk weer weggaan. waardoor wij daar veel minder last van hebben."

Transparantie

Zoals inmiddels traditie neemt de wethouder een klein presentje mee om de participanten te bedanken. In dit geval waren dat participatieproof-koeken. Bas Meijer van ID&T:

"Ik vind het bijzonder dat we deze prijs krijgen en dat we dit zo met elkaar kunnen doen. We zijn heel blij dat we tot dit punt gekomen zijn. We hebben veel feesten over de hele wereld georganiseerd en hier in Nederland merk je pas hoe belangrijk transparantie en openheid daarbij zijn. We hopen dat we het vertrouwen waarmaken!"

Peter Blom bevestigde dit:

"Er wordt heel open met ons gesproken dat wij overlast ervaren en gekeken hoe we dat binnen de perken kunnen houden. Aan de zware tonen van de muziek is niets te doen, maar dat wordt dit jaar wel voor het eerst gemeten. We zijn vooral trots dat Mysteryland bij ons dorp is."

Wat Martijn van Daalen van ID&T betreft zijn de inwoners daarom niet alleen participatieproof, maar ook Mysterylandproof.
 
Mysteryland vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 en zondag 27 augustus en is bijna uitverkocht. Er worden meer dan 100.000 bezoekers verwacht die afkomen op grote namen als Armin van Buuren, Deadmaus, Alesso en Axwell Ingrosso. De campinggasten zijn vandaag al welkom.