‘Beter kunnen we het niet doen voor onze kinderen’

Publicatiedatum:
dinsdag 15-05-2018
“Beter kunnen we het niet doen voor onze kinderen”, zegt Gigi Calkoen. Ze is moeder van één van de acht jongvolwassenen die sinds begin dit jaar aan de Lutulistraat in de wijk Pax in Hoofddorp wonen. Samen met de andere ouders, verenigd in de Stichting ZilverEsdoorn, waarvan zij de secretaris is, heeft zij deze kleine woongemeenschap met 24-uurs zorg, voor elkaar gebokst. Wethouder Tom Horn (Zorg, Welzijn en Wonen) opent woensdag dit particuliere initiatief.

Logeeradres

De kinderen, verstandelijk en/of fysiek beperkt, kennen elkaar al van een logeerhuis in Haarlem. Dat ze nu min of meer zelfstandig wonen, is echter wel nieuw voor ze. De één is al meer gewend dan de ander, vertelt Gigi Calkoen.

"Er is een bewoner die in het weekeinde geen zin heeft om in het ouderlijk huis door te brengen. Maar mijn eigen kind had juist niet direct in de gaten dat het ouderlijk huis niet meer het thuis is en dat ons adres nu meer een logeeradres is."

Huis voor beperkten

"Wonen in een prachtig hoekhuis met een grote moestuin erbij. Met dit resultaat was het de moeite waard." Foto: Jur Engelchor

Ups en downs

De bewoners zijn tussen de 18 en 25 jaar en dus toe aan een nieuwe fase in hun leven, stelt Gigi Calkoen. De ouders van ZilverEsdoorn vinden het huis in Hoofddorp dat ze na lang zoeken vonden, kochten en flink verbouwden een betere optie dan een plek in een instelling. Het traject dat Gigi Calkoen en de anderen hebben  moeten afleggen om zo ver te komen, noemt ze "enorm". Veelbetekenend vertelt ze:

"Laten we het er maar op houden dat er veel ups en downs waren."

Klik

Wat de Stichting ZilverEsdoorn heeft gedaan, is volgens haar "niet uniek maar wel bijzonder." Ze heeft wel een paar tips voor ouders die een vergelijkbaar particulier initiatief overwegen.

"Zorg ervoor dat je door één deur kunt. Niet alleen de kinderen maar zeker ook de ouders. Wees er ook eerlijk over. Geef snel en duidelijk aan dat er wel of geen klik is."

De ouders die nu voor het pand aan de Lutulistraat in Hoofddorp hebben gekozen zijn ook niet allemaal dezelfde van aan het begin van hun avontuur, vertelt Gigi Calkoen.

Steun

Over de steun van de gemeente kan ze kort zijn. Die was er niet in concrete zin. Maar het was van begin af aan ook duidelijk dat de gemeente niet meebetaalt aan dit particuliere initiatief. Wel steunt wethouder Tom Horn in morele zin initiatieven voor kleine woongemeenschappen. En kreeg de Stichting ZilverEsdoorn de toezegging dat de gemeente haar initiatief nooit zou laten stranden.

Antroposofisch

De ouders hebben het huis zo verbouwd dat het toegankelijk is voor rolstoelen en ook hebben ze het zo veel mogelijk verduurzaamd. De felbegeerde nul op de meter bleek evenwel niet mogelijk. Het pand stamt dan ook uit de jaren dertig, verklaart Gigi Calkoen. De kinderen hebben er allemaal een eigen kamer, voor een groot deel ingericht conform hun wensen. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte. De zorg die ze krijgen is op antroposofische basis.
Gigi Calkoen:

"Wat dat is, zo concreet mogelijk? Nou dat de verzorgers niet zitten te schrijven maar juist actief bezig zijn met de kinderen, dat ze kijken naar hun mogelijkheden, niet naar wat ze niet kunnen, niet zweverig, wel praktisch, rust en regelmaat, aandacht op de juiste manier en op het juiste moment. Niet alleen de kinderen maar ook de ouders worden gelukkig van deze aanpak."

In- en uitlopen

Gigi Calkoen:

"Beter hadden we het niet kunnen doen voor onze kinderen. Ze wonen in een prachtig hoekhuis met een grote moestuin erbij, omgeven door veel groen, het is hier rustig en toch is alles in de buurt. Wij kunnen zelf in- en uitlopen en de zorg bespreekbaar maken. Kan het voortaan niet beter zus of zo? Het was een enorm traject maar met dit resultaat was het allemaal zeer de moeite waard."

Aan het einde van het gesprek verzoekt ze door te geven dat er nog ruimte is voor één bewoner en dat ook vrijwilligers en financiele steun welkom zijn.