Beïnvloeden social media mijn schoolprestaties?

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
dinsdag 13-03-2018
Luud en Clarence, stagiairs bij team Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten, vertellen over de challenge #7daysofflineafter7. Zij dagen iedereen uit om 7 dagen lang na 19.00 uur 's avonds geen social media meer te gebruiken.

Luud en Clarence: 

"Dit schooljaar lopen wij stage bij team Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten van de gemeente Haarlemmermeer. Onze werkzaamheden zijn onder andere het voeren van gesprekken met jongeren. Tijdens deze gesprekken is ons opgevallen dat social media regelmatig oorzaak zijn van het verzuim. Jongeren geven bijvoorbeeld aan hierdoor laat te gaan slapen en vervolgens moeite te hebben met opstaan. Te laat komen in de lessen is daardoor een probleem dat zich vaak herhaalt. Jongeren zien de gevolgen van het veelvuldig gebruik van social media niet altijd in. Sommigen geven aan het lastig te vinden om dit gedrag te veranderen.
 
Nadat wij dit hadden gesignaleerd, besloten wij hier iets mee te doen. Door social media als onderwerp voor de Dag van de Leerplicht 2018 te kiezen, wilden wij hier extra aandacht voor genereren. Het thema van de Dag is dan ook: Beïnvloeden social media mijn schoolprestaties?
 
We zijn benieuwd naar de ervaringen en meningen van de jongeren over de gevolgen van social media gebruik. Omdat wij beide opgegroeid zijn in de generatie waarvan social media een groot onderdeel uitmaken, kunnen wij hierover meepraten. Ook wij weten hoe lastig het kan zijn om het gebruik te minderen. Het vinden van een goede balans is lastig en lijkt tijd te kosten. Inmiddels denken wij beide die balans te hebben gevonden. Dit komt omdat wij van mening zijn dat we beter zijn geworden in het stellen van prioriteiten ten opzichte van een aantal jaar geleden. 
 
Om dit op de proef te stellen, doen ook wij mee aan de challenge: #7daysofflineafter7. Wij roepen iedereen op om vanaf maandag 12 maart voor 7 dagen lang na 19.00 uur ’s avonds geen social media meer te gebruiken. Ervaringen kunnen worden gedeeld via een dagboekje. Ga ook de uitdaging aan!"