Auto parkeren? Let op met valet parking

Deel deze pagina
Met het doorvoeren van de versoepelingen van de coronamaatregelen, neemt ook de drukte op Schiphol weer toe. Dat betekent ook dat voor meer auto’s een parkeerplek moet zijn. Wie met het vliegtuig op vakantie gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, moet goed opletten. Tussen de bonafide bedrijven, zitten ook bedrijven die hun afspraken niet nakomen, veel te veel kilometers rijden of de auto met schade retourneren.

“Er zit veel kaf tussen het koren,” zegt burgemeester Marianne Schuurmans:

Er verdween zelfs eens een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon. De mensen die bij dat bedrijf hun auto hadden achtergelaten, hadden geen idee waar ze moesten zoeken. Als je net terugkomt van vakantie, moe van de vliegreis, wil je niet voor dit soort onaangename verrassingen staan. We kunnen hier niet vaak genoeg voor waarschuwen. Daarom wil ik iedereen nogmaals op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat. 

Let op met valet parking. Foto: Shutterstock

Valet tips & tricks

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

 • Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook niet goed. Parkeren op en rond Schiphol is nu eenmaal niet goedkoop. 
 • Neem de kilometer- én benzinestand op en maak hier foto's van voordat de auto ingeleverd wordt.  
 • Fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.
 • Teken niets voor akkoord bij wegbrengen of ophalen van de auto, maar controleer altijd eerst de auto van binnen én buiten.
 • Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.
 • Voor het ondertekenen van het contract: controleer de voorwaarden van het bedrijf. Lees de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden:
  - Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt?
  - Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en de maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd?
  - Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?
 • Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.
 • Zoek het bedrijf op internet op en lees de reviews.
 • Vaak worden de diensten van valetparkingbedrijven aangeboden via veilingsites. Het feit dat ze hierop worden aangeboden, zegt niks over de betrouwbaarheid van dat bedrijf.   

Kijk op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt voor meer regels waar bedrijven zich aan moeten houden

Er zijn natuurlijk alternatieven voor valet parking:

 • Openbaar vervoer
 • Wegbrengen door familie of vrienden
 • Parkeer de auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekhal   

Bedenk goed: er is niet altijd sprake van een strafbaar feit of oplichting als er heel veel kilometers gereden zijn met de auto als de autosleutel vrijwillig is afgeven en er in het contract niets staat over een maximaal aantal kilometers of schade-afhandeling. 
 
En last but not least: meld schade of de verdenking van oneigenlijk gebruik bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol of bij de politie. Zij kunnen vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en informatie geven over het doen van aangifte. 

Valet parking

Het aantal valet parkingbedrijven op de luchthaven is de afgelopen jaren toegenomen. Ze bieden duidelijk niet allemaal dezelfde kwaliteit en klantenservice. Zo worden reizigers regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig om deze schades of boetes vergoed te krijgen. 
 
Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig achter dachten te laten, is er ook sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven, waar de auto’s geparkeerd worden. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden hier daarom streng op tegen verkeersovertredingen zoals foutparkeren.
 

Gepubliceerd op: 
8 jun 2021