Amy Pieters uit Zwanenburg Europees wielrenkampioen

Deel deze pagina
Haarlemmermeer heeft er een kampioen bij. Een Europees kampioen nog wel. Amy Pieters (28) uit Zwanenburg won zaterdag in Alkmaar het EK wielrennen voor vrouwen op de weg.
Amy Pieters op de fiets tijdens een eerdere wedstrijd

Amy Pieters tijdens een eerdere wedstrijd. Foto: Shutterstock

De Europese titel is haar grootste overwinning tot nog toe. Eerder won ze de Omloop Het Nieuwsblad, de Ronde van Drenthe, de GP van Plouay, de Healthy Ageing Tour en etappes in de Energy Women’s Tour. Ook op de baan pakte de Zwanenburgse al prijzen, zoals de wereldtitel met de koppelkoers.

De Europese titel is trouwens het tweede Europese goud dat Amy Pieters in Almaar veroverde want vorige week woensdag was ze met de Nederlandse ploeg de snelste op het onderdeel gemengde ploegentijdrit. De overwinning van afgelopen zaterdag spreekt echter meer tot de verbeelding en krijgt dan ook meer aandacht van het publiek en de media. 

Achterwiel

De Zwanenburgse was zaterdag de snelste van een kopgroepje van drie. Samen met de Italiaanse Elena Cecchina, die tweede werd en de Duitse Lisa Klein, die als derde eindigde, was ze er na vier van de tien Alkmaarse rondjes van 11,5 kilometer vandoor gegaan.

De drie vluchters bouwden hun voorsprong uit tot maximaal zo’n twee minuten. Daar was bij de finish nog 44 seconden van over. Amy Pieterse liet in de eindsprint aan haar medevluchters op overtuigende wijze haar achterwiel zien.

Gepubliceerd op: 
13 aug 2019