Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in het raadhuis

De dag nadat Ciara over Haarlemmermeer trok is het weer nog steeds onstuimig. Toch heeft dat de ruim 70 aanwezigen niet weerhouden om maandagavond een informele Town Hall Meeting mee te maken met Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Aan de hand van vragen uit het publiek geeft de ambassadeur zijn visie op actuele onderwerpen. Moderator van de avond is Sven Koopmans, oud-Hoofddorper en lid van de Tweede Kamer.

In de Burgerzaal is een vierkante opstelling bedacht. Het publiek zit dicht op de in het midden staande ambassadeur. Pete Hoekstra, luchtig, ontspannen, vrolijk: “Ik voel me eigenlijk een beetje oncomfortabel met deze opstelling, er zit altijd iemand achter mijn rug. Dat vindt geen enkele politicus prettig.” De ontspannen toon is gezet.

Pete Hoekstra heeft wat met Nederland, hij is in Groningen geboren en is mede-oprichter van het vriendschapsverband Amerika-Nederland. Bovendien spreekt hij nog steeds een beetje Nederlands. Toch is tijdens de Town Hall Meeting de voertaal Engels. Inhakend op een paar onhandige uitspraken die de ambassadeur in het verleden heeft gedaan, met een knipoog: “En als ik straks misschien een ‘bad answer’ geef op een ‘difficult question’, zal Sven in zijn vertaling zeggen wat ik eigenlijk bedoel.”

Ambassadeur Pete Hoekstra en burgemeester Marianne Schuurmans in de Burgerzaal

Ambassadeur Pete Hoekstra en burgemeester Marianne Schuurmans tijdens de Town Hall Meeting. Foto: Goulmy design & fotografie

President Trump

De ambassadeur wil vooral begrip kweken voor de Amerikaanse politiek en het beleid van de president.

De westerse wereld, dus Amerika, Europa en gelijkgestemde landen in Azië, willen eigenlijk allemaal hetzelfde bereiken. Vanavond wil ik graag praten over hoe het er aan toe gaat in Amerika en hoe wij van elkaar kunnen leren.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Amerikaanse president zelf regelmatig ter sprake komt. Voorzetten uit het publiek worden door de ambassadeur gretig ingekopt. “We zijn niet echt de beste vrienden, Trump en ik. Toch is hij veel opener en meer benaderbaar dan de meeste mensen denken. Bovendien ben ik er blij mee dat hij beslissingen durft te nemen.”

Town Hall Meeting in de Town Hall

Vanavond worden er geen beslissingen genomen, daar is de aard van een Town Hall Meeting niet naar. Voor de ambassadeur is een Town Hall Meeting ‘business as usual’: “In Amerika zijn wij dit gewend. Volksvertegenwoordigers komen al sinds de 17e eeuw regelmatig samen om met bewoners, lokale ondernemers en studenten over tal van onderwerpen een open discussie te voeren”.

Toch is de bijeenkomst vanavond bijzonder. Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven constateert tijdens haar openingswoord dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om een Town Hall Meeting ook daadwerkelijk in een ‘Town Hall’ te organiseren.

Normaal gesproken staat de ambassadeur onbereikbaar voor een zaal van 700 mensen, nu kunnen wij hier in onze eigen Burgerzaal een intiem en ongedwongen gesprek met elkaar voeren. Dat is uniek en daar ben ik trots op!

Samenwerken voor economie en veiligheid

De vragenstellers zijn vanavond goed voorbereid. Pete Hoekstra geeft weloverwogen antwoorden, waarbij de ambassadeur de input gebruikt om Amerikaans beleid te verduidelijken en om zijn visie te geven.

De focus van de avond ligt op de onderwerpen veiligheid en economie. Hoekstra belicht graag de goede band die Amerika en Nederland daarin van oudsher hebben. “Onze veiligheidsdiensten onderhouden goede relaties. Een goed voorbeeld is de arrestatie van een voortvluchtige verdachte, onlangs in Colombia. Op verzoek van Nederland heeft Amerika assistentie kunnen verlenen.”

Pas als we iedereen op een lijn kunnen krijgen, kunnen we echt veranderingen doorvoeren. Wij maken graag gebruik van de expertise van de verschillende landen. Jullie zijn bijvoorbeeld goed in cyber protection en onderzeeboten. Dáár vragen wij dus aan  Nederland om in te stappen. Samenwerking, dat is waar het om gaat.

Amerika eerste, Nederland tweede

“Europa en Amerika zouden samen moeten optrekken en onderlinge handelsbelemmeringen moeten beperken. Pas dan kunnen we optreden tegen de groeiende invloed van bijvoorbeeld China. Dat gaat over economie, maar ook over privacy, het klimaat en mensenrechten”, aldus de ambassadeur.

Amerika is de grootste investeerder in Nederland. Pete Hoekstra: “Maar onderschat de Nederlandse invloed niet. Jullie zijn na ons de grootste voedselexporteur ter wereld. Gestegen Nederlandse investeringen hebben de afgelopen jaren liefst 1 miljoen extra Amerikaanse banen opgeleverd.” Om daarna lachend te refereren aan de aankomende vriendschappelijke voetbalwedstrijd: “Amerika eerste, Nederland tweede… dat gaat op 26 maart natuurlijk weer zo zijn!”

Bier en bitterballen

Er worden nog tal van onderwerpen besproken. De ambassadeur verbindt met zichtbaar plezier persoonlijke ervaringen met anekdotes. Zijn soms onhandige Nederlands en ervaringen in Nederland houden de toon luchtig.
Of hij ook iets weet van het ontstaan van Haarlemmermeer, het droogmaken, de geschiedenis? “Helaas weet ik daar nog veel te weinig van, maar laatst waren mijn vrouw en ik op uitnodiging in Haarlem. Daar dronken we bier met een recept van wel 500 jaar oud. Je kunt wel zeggen dat ik daar heel wat geschiedenis heb binnen gekregen. Niet bepaald droge kost!”

Dan is het tijd voor de afsluitende borrel, het belangrijkste deel van de avond volgens de ambassadeur, want dan worden de belangrijkste vragen gesteld. Om zelf, in vloeiend Nederlands alvast een voorzet te geven: “Zijn er ook bitterballen?”

(Waarop het antwoord ‘nee’ luidde.)

17 feb 2020