Alle kleuren van de regenboog

Even wat getallen: 151 paar kousen, 246 aanvoerdersbanden en 17 vlaggen. Allemaal in de regenbooguitvoering. Te gebruiken op Coming Out-dag en in het daarop volgende weekeinde. Wat mij betreft ook daarna, dat staat de gebruikers vrij.De vlaggen zullen, dankzij de dorps- en wijkraden, fier wapperen verspreid over de gemeente op Coming-Out dag zelf. Burgemeester Marianne Schuurmans en ik zullen er in totaal drie hijsen. En in het weekeinde van 12 en 13 oktober zijn alle kleuren van de regenboog te bewonderen op onze sportvelden. Het is de komende dagen dus heel goed zichtbaar dat Haarlemmermeer acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen tot zijn kernwaarden rekent. Alle inwoners moeten voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit kunnen uitkomen.

De sportclubs hebben in groten getale hun bestellingen geplaatst. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat alle materialen zijn gefabriceerd, verpakt en tijdig op het juiste adres zijn afgeleverd. Dat klinkt simpel maar dat was het niet. Ik zal je de details besparen maar neem van mij aan dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waarin belangrijke regels staan ter bescherming van de privacy, in de praktijk soms best lastig is.

Ook het afleveren van de kousen, vlaggen en aanvoerdersbanden op het raadhuis was nogal hilarisch en spannend. De weg vinden in het raadhuis is een hele uitdaging. Zelf verdwaal ik ook nog wel eens. Als dan alles eenmaal op één grote hoop ligt, moet de boel worden ingepakt. Speciale inpakambtenaren hebben we niet en toch moet de klus worden gefikst. Waarna zich een nieuwe trits logistieke vraagstukken aandient. Welk pakket moet op welk tijdstip waar precies worden bezorgd? De sportclubs en dorps- en wijkraden draaien op vrijwilligers en zij moeten hun privéleven combineren met werk en club. Zo eenvoudig is het afleveren van zo’n pakketje niet.

Vorige keer was het simpeler. Toen zijn we bij een grote vergadering van alle voetbalclubs langs geweest om regenboogballen af te leveren. Maar moesten we bijvoorbeeld de rugby’ers van Hawks teleurstellen want ovale regenboogballen waren niet verkrijgbaar.

Ik ben blij we dit jaar wéér een stap hebben gezet in het groter maken van Coming Out-dag in Haarlemmermeer. Onze zichtbaarheid met dit thema kan niet groot genoeg zijn. Zelfs de synchroonzwemmers van ZPCH doen dit jaar mee. Of ze de kousen in het water synchroniseren of dat de zwemmers ze bij het droogzwemmen gebruiken, is mij niet bekend. Maar ik vind het prachtig. Ik zie op de lijst ook een ijsclub in Nieuw-Vennep staan en een dansschool en Meersquash. Steeds meer organisaties bekennen kleur. De kleur van acceptatie en eenheid.

Wat het scorebord komend weekeinde ook vertelt, jullie hebben allemaal gewonnen. Door alle kleuren van de regenboog te laten zien.

Wethouder Marjolein Steffens

Marjolein Steffens - van de Water, wethouder Jeugd, Fysieke Leefomgeving, Dienstverlening, Participatie, Doelgroepenbeleid, Beheer en onderhoud.

10 okt 2019