Al meer dan een jaar in de greep van long covid

Deel deze pagina
“Ik wil alles doen om beter te worden." Charlotte Holst, 43 jaar en werkzaam bij de gemeente, gaat al meer dan een jaar gebukt onder de gevolgen van haar coronabesmetting. Ze lijdt aan long covid (langdurige covid). Ze heeft van alles geprobeerd om te herstellen en volgt een grote schare aan wetenschappers en lotgenoten om kennis over deze ziekte te vergaren.  

Besmetting

In de eerste week van de lockdown stond Nederland op zijn kop. Het nieuws werd gedomineerd door corona en lege schappen in de supermarkt. Charlotte voelde zich niet zo lekker, maar dacht geen seconde aan corona. Dat besef kwam een aantal dagen later. “Tijdens een wandeling langs de Toolenburgerplas merkte ik dat ik minder lucht had. De volgende dag werd de benauwdheid erger en kreeg ik er griepklachten bij. Donderdag 19 maart 2020 ben ik in mijn bed gedoken, omdat het niet meer ging; ik heb mijn huisarts gebeld.” 
 
Charlotte kreeg luchtwegverwijders en bedrust voorgeschreven en op maandag dacht ze dat ze er wel weer tegen kon. Zelfs toen ze nog geen dertig seconden achtereen kon praten, was ze nog optimistisch. “Op een gegeven moment voelde het alsof ik op 5000 meter hoogte, op de Himalaya, stond te praten. Ik kreeg bijna geen lucht meer. Na anderhalve week kon ik geen tien woorden uitspreken zonder naar adem te moeten happen. Ik kon amper op mijn benen staan en naar de wc lopen was te zwaar.”

Covidspreekuur

In Hoofddorp werd Charlotte doorgestuurd naar het covidspreekuur. Ze werd ontvangen door een huisarts in beschermende kleding, zo ging dat toen. Zij deed een uitgebreid onderzoek bij Charlotte. “Als een soort slecht-nieuwsgesprek werd het vermoeden uitgesproken dat het om covid ging. Maar zei ze: Je bent jong, gezond, sterk, dus we gaan ervanuit dat je er goed uitkomt. Maar als het echt niet gaat, moet je aan de bel trekken.” En zo werd Charlotte naar huis gestuurd. “Je weet: ik heb nu covid , ik kan bijna niks meer. En dan lig je tijdens je thuisisolatie alleen in bed te wachten op wat er komen gaat."

“Die eerste drie weken waren bijna een traumatische ervaring. In je eentje doodziek in bed. Soms had ik echt nachten dat ik naar adem snakkend wakker werd. Dat je op een gegeven moment niet meer durft te gaan slapen, omdat je bang bent dat je wakker wordt en geen adem meer krijgt en niet meer in staat bent om de ambulance te bellen. Ik heb wel tijd nodig gehad om dat te verwerken. Onderschat niet wat voor impact het heeft in je eentje zo ziek te zijn.” 

Hartverwarmend

Al vrij snel kwamen vrienden en collega’s soep en andere maaltijden brengen. En ze heeft een hoop bloemen, kaarten en berichtjes gehad. Ook haar manager en de bedrijfsarts steunen haar onvoorwaardelijk. Dat heeft Charlotte veel goed gedaan tijdens haar verplichte thuisisolatie.

Charlotte Holst in een park
 

Charlotte hoopt dat met haar verhaal meer aandacht komt voor long covid. Foto: Ineke Mulder

 

Ontdekkingsreis

Het was op 19 maart 2021 precies een jaar geleden dat Charlotte onder de wol kroop omdat het niet meer ging. Ze voelde zich nog lang niet de oude, maar werkte dagelijks aan haar herstel. “Ik heb alles aangegrepen om beter te worden. Een grote verscheidenheid aan supplementen, homeopathie, acupunctuur, healing, fytotherapie, grootmoeders tips zoals uien in de slaapkamer en op de borst, yoga, qigong, ademhalingsoefeningen. Ik begon met longfysiotherapie om weer kracht en conditie op te bouwen en logopedie voor mijn stem. De psycholoog voor het mentale stuk verwerking”, schrijft ze in haar blog

“Elke dag is een verrassing, Op goede dagen denk ik: Yes, ik kan weer iets. Even op de fiets of naar de winkel. Maar dan word je de volgende dag wakker en ben je te moe om je armen op te tillen en doet alles weer pijn. Het moment dat je weer iets van energie hebt, is meteen ook de valkuil dat je overmoedig wordt.”

Haar zoektocht begon toen ze na twee maanden nog steeds niet hersteld was. “Ik werd maar niet beter, terwijl het RIVM zei dat corona na twee weken over was. Gelukkig las ik op social media andere verhalen. Op een forum kwam ik honderden berichten tegen van mensen die al meer dan zes tot acht weken ziek waren.” Nu volg ze internationaal covid-patiënten en wetenschappers en zoekt ze uit welke therapieën helpen. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het ontwormingsmiddel Ivermectin in sommige gevallen effectief is tegen covid. Er zijn ook berichten vanuit de groeiende groep long covid-patiënten dat zij baat hebben bij de vaccins."

Terug naar huis

Charlotte is tijdelijk bij haar ouders gaan wonen, om zich te focussen op haar herstel. “Mijn moeder kookt en doet de boodschappen. Mijn vader heeft laminaat gelegd, zodat ik een extra kamer heb zolang ik hier woon. Ik wilde hem dolgraag helpen, maar dat ging niet. Daar had ik het wel moeilijk mee. Maar ik probeer continu een positieve focus te houden. Dat ik een gesprek van een uur kan voeren of dat ik een half uur kan autorijden. Dat is winst.”

De weg terug?

Charlotte is inmiddels twee keer gevaccineerd en is daar enorm van opgeknapt. “Ik heb meer energie en minder pijn. De benauwdheid is gebleven, net als een aantal andere klachten. Maar ik heb er vertrouwen in dat die symptomen uiteindelijk verdwijnen nu mijn immuunsysteem tot rust is gekomen.” Werken gaat ook steeds beter, maar volledig aan het werk zit er nog niet in. “Op sommige dagen voelt het alsof ik aan het overleven ben, maar op andere dagen lijk ik weer een beetje op de Charlotte die ik was voordat ik covid kreeg.”

Nieuwe ziekte 

Vermoeidheid, kortademigheid, slaapproblemen, koorts, buikpijn, misselijkheid, diarree, angst, depressies en brain fog zijn enkele symptomen waarmee long-covid patiënten lange tijd mee kampen. Ze worden in de volksmond ook wel ‘longhaulers’ genoemd. Sinds kort zijn er wetenschappers die het bestempelen als een nieuwe ziekte: PASC. Dit staat voor Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection, ofwel: post acute gevolgen van een SARS-CoV-2 infectie. Charlotte hoopt dat met haar verhaal meer aandacht komt voor long covid, de nieuwe ziekte die ook bij jonge gezonde mensen het gevolg kan zijn van een covid-besmetting.

Kijk voor meer informatie over long covid op ggdkennemerland.nl/longcovid.

Gepubliceerd op: 
13 jul 2021