Afname vissterfte na regenbuien

Deel deze pagina
De afgelopen weken zijn in de omgeving van Getsewoud en Badhoevedorp veel dode vissen aangetroffen in het water. Uit onderzoek is geen aanwijsbare oorzaak naar voren gekomen. Wel lijkt de vissterfte achter de rug. Welke factoren spelen een rol?

“Het zou wel eens kunnen zijn, dat we nooit de oorzaak achterhalen,” zegt Michel Boon, beleidsadviseur van Beheer en Onderhoud.

Vaak gaat het om een combinatie van factoren, zoals locatie, vispopulatie en weersomstandigheden. In dit geval hebben we te maken met een zachte winter en een droog voorjaar. Dit betekent dat de vissen in de winter geen echte rustfase hebben gehad en dat maakt hen nu zwakker en vatbaarder voor ziektes. 

Waarschuwingsborden langs de waterkant

Waarschuwingsbord bij het water. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Regenbuien

Hoewel bij het laboratorisch onderzoek geen sporen van gif of botulisme zijn aangetroffen, blijft de gemeente alert en blijven de waarschuwingsborden in Getsewoud staan. Daar worden namelijk nog steeds dode vissen aangetroffen. Het protocol schrijft voor dat dan de verdenking van botulisme blijft bestaan totdat er een week zonder dode vissen voorbij is. Wel lijkt het alsof de forse regenbuien ervoor zorgen dat de vissterfte afneemt, zowel in Getsewoud als Badhoevedorp.

Doorspoelen

Dat er nog dode vissen worden aangetroffen, zou wel eens te maken kunnen hebben met het doorspoelen van water in het gebied door het hoogheemraadschap van Rijnland. Doorspoelen gebeurt om de waterkwaliteit en het zuurstofgehalte op orde te houden. De dode vissen zouden in deze theorie al een tijdje dood zijn en onder andere uit duikers tevoorschijn zijn gekomen als gevolg van dit doorspoelen. Duikers zijn de buizen die de sloten en wateren met elkaar verbinden onder de weg of het land door. 

Verder onderzoek

Hanneke Hofstee, woordvoerder bij Rijnland:

In de omgeving van Getsewoud zien wij nog steeds voldoende vissoorten in het water, zeker in vergelijking met andere watergangen in ons werkgebied. Wel houden we de regio nauwlettend in de gaten. 

Omdat de vissterfte niet herleidbaar is naar een verslechterende waterkwaliteit, gaan de gemeente en Rijnland samen verder onderzoek doen. De resultaten hiervan worden later bekend. 

Melden bij Rijnland

Mochten inwoners toch nog dode vissen zien, dan kunnen zij dit melden bij het klant contact team van Rijnland, via telefoonnummer 071 306 35 35. 

 

Gepubliceerd op: 
29 jun 2020