Adopteer een rotonde

Deel deze pagina
15 jaar geleden begon Haarlemmermeer ermee: rotondes laten adopteren door bedrijven. Op dit moment zijn meerdere rotondes te adopteren. Waarom bedrijven het zouden moeten doen? Het mes snijdt aan twee kanten: ondernemers maken reclame voor hun bedrijf en de omgeving geniet van een mooi onderhouden rotonde. De reclame wordt niet alleen door de omgeving gezien, maar door al het verkeer dat over de rotonde gaat. Een prima reden om een rotonde te adopteren.

Geen bouwwerken

De afspraak is dat het bedrijf dat de rotonde adopteert, deze ook bijhoudt. Kosten voor de inrichting en het onderhoud van de geadopteerde rotonde zijn voor rekening van het bedrijf dat de rotonde adopteert. In de overeenkomst staat wat er wel en niet mag. Het bedrijf kan de rotonde naar eigen idee inrichten. Maar een bouwwerk waarvoor een bouwvergunning nodig is, is niet toegestaan. Dus bijvoorbeeld geen tuinhuisjes die makkelijk gesloopt kunnen worden. En ook bomen die te hard groeien en het zicht belemmeren, of die vruchten kunnen laten vallen op auto’s, zoals kastanjebomen mogen niet op de rotonde geplaatst worden.

Rotonde Bizetlaan in Nieuw-Vennep

Rotonde aan de Bizetlaan in Nieuw-Vennep. Foto: Danny de Casembroot

Beschikbare rotondes

Op dit moment zijn nog een aantal rotondes beschikbaar voor adoptie. Bijvoorbeeld de rotonde Domineeslaan / Troelstralaan in Zwanenburg en meerdere rotondes in Nieuw-Vennep op de Operaweg en de Componistenweg. Ook in Vijfhuizen en Hoofddorp zijn nog enkele mogelijkheden. 
Een bedrijf adopteert een rotonde voor een periode van vijf jaar. Kijk voor meer informatie op de website van adoptierotondes.

Biodiversiteit en duurzaamheid

In het najaar heeft een aantal leerlingen van het Kaj Munk College zich tijdens hun lessen verdiept in wat er mogelijk is met een rotonde in het kader van biodiversiteit en duurzaamheid. Met deze kennis gingen ze aan de slag met een aantal opdrachten. Een van de opdrachten was het inrichten van een rotonde op een zo (bio) divers mogelijke manier. Er zijn prachtige maquettes gemaakt, die door de leerlingen zelf zijn toegelicht. Het zou mooi zijn als één van de ontwerpen er in de praktijk ook echt komt. 

Gepubliceerd op: 
4 feb 2020