Achterstallig onderhoud voor de helft weggewerkt

Nog dit jaar is het achterstallig onderhoud van de stoepen en straten in Haarlemmermeer voor ongeveer de helft weggewerkt. Dat laat wethouder Marjolein Steffens-van de Water (fysieke leefomgeving) in een brief aan de gemeenteraad weten.

Voor deze operatie is in totaal 5,58 miljoen euro opzij gezet. Met dit geld moet zo’n 705.757 vierkante meter verhardingen worden aangepakt. Doordat hiervoor geld opzij is gezet, hoeft daar niet langer met onderhoud te worden gewacht. Dat is maar goed ook omdat anders de veiligheid op straat en op de weg in het geding komt. Ook is dan sprake van kapitaalvernietiging.
Het is de bedoeling om in 2021 circa 2,4 miljoen euro aan achterstallig onderhoud weg te werken. Het resterend deel komt in de navolgende jaren 2022 en 2023 aan de beurt.

Zandbos in Hoofddorp na de werkzaamheden

Zandbos in Hoofddorp voor de werkzaamheden.

Zandbos in Hoofddorp voor de werkzaamheden

Zandbos in Hoofddorp na de werkzaamheden.

Clusters

De meeste vierkante meters, zo’n 570.826, zijn open verhardingen oftewel stoepen en straten in de woonomgeving. De kleinere oppervlakten van tegels en klinkers zijn in clusters aanbesteed en kunnen daardoor efficiënter worden aangepakt. Ook bij het reguliere onderhoud en bij Investeringsprojecten oftewel vernieuwingen wordt tegelijkertijd achterstallig onderhoud hersteld. Zo bespaart de gemeente kosten en is er minder overlast voor inwoners en ondernemers.

Fietspad Sparresholmpad in Hoofddorp voor de werkzaamheden

Fietspad Sparresholmpad in Hoofddorp voor de werkzaamheden.

Fietspad Sparresholmpad in Hoofddorp na de werkzaamheden

Fietspad Sparresholmpad in Hoofddorp na de werkzaamheden.

Beetje bij beetje

De operatie wordt in hoog tempo en verspreid over tal van plekken in de gemeente uitgevoerd: van Rijsenhout tot Nieuw-Vennep en van Lisserbroek tot Hoofddorp. Ook asfaltverhardingen in Badhoevedorp, Beinsdorp, Rozenburg, Halfweg, Nieuw-Vennep en Hoofddorp worden of zijn hersteld.
“Het gaat dus echt de goede kant op met het wegwerken van het achterstallig onderhoud”, zegt wethouder Steffens.

De resultaten zijn goed zichtbaar. Je ziet de openbare ruimte beetje bij beetje flink opknappen.

Op social media laat ze met grote regelmaat de resultaten zien met foto’s van een straat of weg vóór en na de werkzaamheden.

De wethouder maakt duidelijk dat als eenmaal alle 705.757 vierkante meter tegels, klinkers en asfalt zijn hersteld, Haarlemmermeer nog altijd heeft te maken met achterstallig onderhoud. “Dat is niets bijzonders. Gemeenten hebben over het algemeen een zekere mate van achterstalligheid.”

24 nov 2021