Aanval van De Zwanebloem op een harig monstertje

Deel deze pagina
De redding moet van onder meer de koolmees komen. Om deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups te lokken, hebben kinderen van groep vijf van De Zwanebloem in Zwaanshoek nestkasjes in de bomen bij hun school gehangen. Wethouder Marjolein Steffens - van de Water (Fysieke Leefomgeving) en een aantal ambtenaren van Beheer en Onderhoud kwamen een handje helpen.

Hof van Eden

Nog zo’n zomer met bomen die onder de eikenprocessierups zitten, wil De Zwanebloem niet meemaken. Het risico om met de gevreesde brandharen van de rups in contact te komen, was zo groot dat de prachtige speelplaats, een soort Hof van Eden die op deze zonnige herfstdag een lust voor het oog is, tijdelijk en gedeeltelijk moest worden afgesloten.

De nestkastjes worden opgehanden

Het eerste nestkastje wordt opgehangen. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Naar het oosten

“Als ik een vogel was, zou ik het wel weten”, zegt wethouder Steffens enthousiast over de door de kinderen in veel kleuren beschilderde, vrolijk ogende nestkastjes. Toch schrikt ze even als ze nog eens goed kijkt want ze mist een stokje bij de opening waar de koolmees kan ‘landen’. Maar ambtenaar Marcel Leek van Beheer en Onderhoud stelt haar gerust. ‘Koolmezen hebben dat niet nodig.’

Als de huisjes eenmaal hangen, spreekt hij de hoop uit dat koolmeespaartjes er vroeg in het jaar neerstrijken en dat ze maar veel jongen mogen voortbrengen. Hoe meer natuurlijke vijanden voor de eikenprocessierups, hoe beter. Hij let er goed op dat de nestkastjes met de opening naar het oosten gekeerd worden opgehangen. Dit in verband met de aanvliegroutes van de koolmees.

Blije bijen mengsel

De kinderen van De Zwanebloem zetten de aanval op het harige monstertje ook in vanaf de grond. Beter gezegd: ondergronds. Enthousiast en opvallend gedisciplineerd planten ze bollen van het type Happy Bee Mix. Dit blije bijen mengsel zal de eikenprocessierups leren! Want de nectar en de pollen van deze bollen trekt ‘zweefvliegers’ aan, weet Marcel Leek.
Denk aan sluipvliegen, sluipwespen, kevers en gaasvliegen. Al deze insecten zijn dol op de eikenprocessierups. En door nu al de bollen te planten kan er worden geprofiteerd van de kou en komen ze vroeg in het nieuwe jaar uit. “Daardoor verlengen we de leefperiode van de zweefvliegers. En heeft de eikenprocessierups er langer last van.” 

Gepubliceerd op: 
21 nov 2019