25e zelfpluk op Olmenhorst van start

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
dinsdag 11-09-2018
Zie je een boomgaard vol rode en goudgele appels glanzend in de herfstzon, dan snap je dat Eva in het Paradijs de verleiding niet kon weerstaan. Zelf appels – én peren – plukken kan weer vanaf zaterdag 15 september op Landgoed de Olmenhorst. De 25e editie van de zelfpluk wordt feestelijk gevierd met veel activiteiten.

De appels en peren beloven dit jaar extra lekker te worden.

Florian de Clercq, eigenaar van de Olmenhorst:

"Doordat er deze zomer zoveel zon was, zijn de vruchten heerlijk zoet.”

Jong en oud is van harte welkom om te komen plukken in de boomgaarden tijdens de weekenden en op woensdagmiddag. Vanwege het 25-jarig jubileum zijn er ieder weekend tot eind oktober feestelijke activiteiten, zoals een curiosamarkt, een barbecue, een puur-natuurmarkt, een wijnfestival, een bakfestival en nog veel meer.

Plukken op de Olmenhorst

Er komen mensen uit alle winstreken om appels en peren te plukken op de Olmenhorst. Foto: Renata Jansen.
 

Betovergrootvader De Clercq

De allereerste zelfpluk op de Olmenhorst was in 1994.

"De huidige boerderij bestond toen honderd jaar. Dat eeuwfeest hebben we groots gevierd met allerlei publieksactiviteiten." 

Het bedrijf is overigens nog een flink stuk ouder. In 1854 begon betovergrootvader De Clercq het akkerbouwbedrijf dat tot aan de dag van vandaag eigendom is van de familie. Aardappelen, tarwe en erwten worden er alleen niet meer verbouwd.

"We richten ons nu uitsluitend op de biologische fruitteelt."

Vanuit de hele regio

De zelfpluk is al 25 jaar een succes.

"Er komen mensen op af van onder Rotterdam tot boven Alkmaar en van de kust tot voorbij Utrecht. De laatste jaren zien we ook veel expats. Ik denk omdat het in veel andere landen, meer dan in Nederland, gewoon is om in de herfst naar buiten te gaan om zelf fruit van het land te halen.”

De Clercq verwacht eind september/begin oktober in de weekenden zo’n zes- à zevenduizend bezoekers, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het weer.

Midden in de Randstad

Die populariteit is volgens de landgoedeigenaar goed te verklaren:

“Enerzijds kun je uitstekend biologisch fruit krijgen voor een aantrekkelijke prijs, anderzijds is het een leuk uitje voor het hele gezin. Lekker buiten in de natuur, en dat midden in de Randstad. Voor de kinderen zijn er activiteiten zoals pony rijden, op de huifkar met trekpaard Jos en boogschieten. In onze Fruitloods kun je na afloop wat eten of drinken.”

Verwondering ervaren

De Clercq hoopt dat bezoekers op de Olmenhorst (weer) de verwondering ervaren over de werking van de natuur en al het moois dat zij voortbrengt.

“Gelukkig hebben mensen steeds meer behoefte om te weten hóe hun voedsel ontstaat en wáár.”

Biologisch telen is voor De Clercq vanzelfsprekend.

“De manier waarop wij met de aarde omgaan moet ‘volhoudbaar’ zijn. Ik ben maar tijdelijk eigenaar van de Olmenhorst. Vóór mij zijn er vier generaties geweest en ik hoop dat er nog minstens vier generaties ná mij komen.”

Chique namen

Elstar en Jonagold zijn enkele bekende appelrassen die op de Olmenhorst worden geteeld. Extra trots is De Clercq op de minder bekende appels, de Santana en de Topaz (“mijn persoonlijke favoriet”). De perenrassen hebben chique namen als Conference, Doyenné du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Per week wordt door experts van het landgoed gekeken welke soorten plukrijp zijn en worden specifieke boomgaarden vrijgegeven. Via social media en de website van de Olmenhorst wordt bekendgemaakt welke soorten er te plukken zijn.

De zelfpluk is van 15 september tot eind oktober in de weekenden, op woensdagmiddag en dagelijks gedurende de herfstvakantie. Kijk voor adres, route, openingstijden en overige informatie op de website van Olmenhorst.