150 gedenkkeien voor 150 oorlogsslachtoffers

Het is 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Ook in Haarlemmermeer kwamen veel mensen in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij vochten tegen de bezetter. Maar er moesten ook een aantal mensen noodgedwongen onderduiken. Anderen waren gedwongen de vrijheid in gevangenschap af te wachten. Aan al die mensen dankt Nederland de vrijheid. Helaas zijn er ook in Haarlemmermeer mensen die de oorlog niet hebben overleefd.

Ter nagedachtenis aan de Haarlemmermeerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op verschillende locaties in Haarlemmermeer 150 gedenkkeien neergelegd. De lijst met namen van mensen voor wie een gedenkkei wordt neergelegd, staat op de website van de gemeente Haarlemmermeer.

Monument in Hoofddorp met kransen

Het monument in Hoofddorp met kransen. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Controleren

Op de gedenkkei staat de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de datum van overlijden. Om ervoor te zorgen dat alle gegevens op de lijst kloppen, is de vraag aan de inwoners van Haarlemmermeer om, waar mogelijk, deze lijst te controleren. Misschien is de lijst van slachtoffers niet compleet. Inwoners die een naam missen op de lijst, kunnen deze doorgeven. Aan de hand van aan een aantal criteria wordt getoetst of iemand alsnog in aanmerking komt. Ook is het mogelijk om een andere plaats voor een gedenkkei door te geven. Reageren op de lijst kan tot 1 september 2020. Meer informatie hierover is te vinden op de website van gemeente Haarlemmermeer.

Onthulling gedenkkeien

In oktober worden de gedenkkeien op de verschillende locaties in Haarlemmermeer officieel onthuld. In verband met de coronarichtlijnen is het nodig om een schatting te kunnen maken van het aantal belangstellenden bij deze onthullingen. Nabestaanden van de slachtoffers en inwoners van Haarlemmermeer kunnen hun belangstelling plus de naam voor welk slachtoffer zij komen, mailen naar: 75jaar@haarlemmermeer.nl. De gemeente Haarlemmermeer neemt contact op met alle belangstellenden. De datum van de onthulling wordt in september bekend gemaakt.

21 jul 2020