.

Winnaar Cruquius Penning 2021: Wie is Machteld Huber?

Machteld Huber is de grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en founder van het Institute for Positive Health. Zij is van oorsprong huisarts. Toen ze in het begin van haar loopbaan zelf met ziekte werd geconfronteerd, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit had geleerd.

Zij merkte dat zij zelf haar herstel actief en positief kon beïnvloeden. Om haar vermoedens te toetsen ging zij daarna met ernstig beschadigde mensen werken. Daarnaast besloot zij onderzoeker te worden op het Louis Bolk Instituut met als doel ‘gezondheidsbevordering’ meer op de kaart te zetten. Machteld Huber is de winnaar van de Cruquius Penning 2021.

Gedurende een groot deel van haar carrière richtte Machteld Huber haar onderzoekswerk op de definitie van gezondheid. Samen met de Gezondheidsraad en ZonMw (organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) ontwikkelde ze een nieuw en dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie. Vervolgens onderzocht zij het draagvlak hiervoor in het domein van zorg, de preventie en in de samenleving. Daarbij vond zij een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en o.a. hun behandelaren. De brede visie van patiënten met zes dimensies van gezondheid noemde ze ‘Positieve Gezondheid’. Voor haar werk ontving zij in 2012 de Parel, een prijs voor ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie gelden.

In december 2014 promoveerde zij op voedings- en gezondheidsonderzoek bij de Universiteit Maastricht. In 2015 kreeg Machteld Huber voor haar proefschrift een eervolle vermelding van de Muntendammer Prijs. Haar werk werd zeer veelbelovend genoemd door het innovatieve karakter en maatschappelijke reikwijdte. Nadat zij in 2015 uit dienst ging bij het Louis Bolk Instituut richtte Machteld Huber het Institute for Positive Health (IPS) op waarvan zij tot augustus 2019 directeur was. Inmiddels neemt Positieve Gezondheid in Nederland, en ook in het buitenland, een grote vlucht.

In 2015 werd zij gekozen als meest invloedrijke persoon in de Publieke Gezondheid. In 2016 hoorde zij bij de tien machtigste vrouwen in de gezondheidszorg in de OPZIJ-Top 100. Sinds 2010 is Machteld Huber lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw & Voeding.

In 2021 ontvangt Machteld Huber de Cruquius Penning van de gemeente Haarlemmermeer. De penning die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, is bestemd voor de persoon die in afgelopen periode op een positieve manier haar of zijn stempel heeft gedrukt op thema’s rond duurzaamheid. Ze ontvangt de penning voor haar niet-aflatende streven om een antwoord te bieden op de (zorg)opgave en de (actuele) gezondheidscrisis waar de samenleving voor gesteld staat; haar authentieke inzet voor gezondheid en kwaliteit van leven en leefomgeving bij de transitie naar een circulaire samenleving, met opvallende (baanbrekende) prestaties c.q. aantoonbaar pionierschap; het hieraan op impactvolle wijze invulling geven en het stimuleren van anderen; de wetenschappelijke vertaling van empathie en de praktische boodschap dat ieder mens een eigen gezondheidsbalans heeft; haar voortdurende zichtbaarheid (als voorbeeld/boegbeeld); het zijn van een ‘mentaal stoomgemaal’ en haar leven in dienst stellen van dit duurzaam gedachtegoed.

Machteld Huber (Foto: Paul Roes, 2020)