.

Chad Frischmann houdt 1852-lezing

Chad Frischmann spreekt de volgende 1852-lezing uit. Op 30 januari 2019 zal hij ingaan op zijn werk om het broeikaseffect om te keren. Frischmann is onderzoeker, auteur en mede-initiatiefnemer van het Drawdown-project. Dit omvat 100 uitvoerbare oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Hij spreekt veelvuldig op internationale congressen en conferenties, en heeft een TED talk gegeven. De 1852-lezing vindt voor de vierde keer plaats, met dit jaar fotograaf en journalist Sacha de Boer als moderator. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de Cruquius Penning officieel uitgereikt. De winnaar daarvan wordt medio januari al bekendgemaakt.

1852 lezing editie 2018

Tijdens de 1852-lezing - editie 2018 - ging het over onderwijs en de transitie naar de circulaire samenleving. Foto: Jur Engelchor

1852-lezing

De 1852-lezing wordt sinds 2016 op initiatief van de gemeente Haarlemmermeer uitgesproken. De titel verwijst naar het jaar waarin het Haarlemmermeer werd drooggelegd, dankzij visie en daadkracht van ondernemende, toekomstgerichte pioniers. Het doel van de 1852-lezing en de Cruquius Penning is om de pioniers van nu, gericht op een duurzame toekomst, in de schijnwerpers te zetten.

Uitreiking Cruquius Penning

Op 30 januari zal de Cruquius Penning voor de vierde keer worden uitgereikt aan iemand die in het afgelopen jaar op een positieve manier haar of zijn stempel heeft gedrukt op thema’s rond duurzaamheid. De penning is in het leven geroepen door de gemeente Haarlemmermeer om uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid te erkennen.

Project Drawdown

1852-spreker Chad Frischmann is een veelgevraagd internationaal spreker en ontwikkelaar van uitvoerbare, duurzame initiatieven. Hij is vice president en hoofdonderzoeker van het Drawdown-project, een concreet plan om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De titel refereert aan het moment waarop CO₂-concentraties weer gaan dalen. Drawdown laat zien hoe het proces van opwarming omgedraaid kan worden: met 100 wetenschappelijk geteste, bestaande oplossingen die door een team van wetenschappers zijn doorgerekend op kosten, opbrengsten en klimaateffect.

Het programma van de 1852-lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning is te vinden op de website van 1852-lezing.

24 dec 2018