.

Duurzame initiatieven

In Haarlemmermeer bestaan veel initiatieven en organisaties die duurzaamheid bevorderen. Er is daardoor veel aandacht voor duurzaamheid, natuur en biodiversiteit.

Vredo doorzaaimachine

De Vredo doorzaaimachine is een grote innovatie én een aanwinst om de Green Deal te halen. De Green Deal is een afspraak met de minister om het gebruik van chemische onkruidsbestrijdingsmiddelen terug te dringen. De Vredo zorgt voor tijdwinst, ook zaait hij op twee dieptes tegelijk. Hierdoor groeit de grasmat sneller dicht en zijn er geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. De machine maakt een veel dichtere grasmat waardoor alle sportverenigingen een betere grasmat krijgen.

Waterberging / Toolenburgerplas

Om water de baas te blijven, werken de gemeente Haarlemmermeer en het Hoogheemraadschap van Rijnland aan een duurzaam en klimaatbestendig watersysteem. Het oppervlakte-, grond- en afvalwater zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden als één systeem beschouwd. We willen dat het water van goede kwaliteit is, dat het geen overlast geeft én dat het de ruimte krijgt. Ruimte om het water tijdelijk op te slaan bij hoosbuien en ruimte om zoet en schoon regenwater langer vast te houden. Zo worden tijdens drogere periodes tekorten aangevuld.

Duurzaamheidseducatie

NMCX Centrum voor Duurzaamheid levert een grote bijdrage aan het halen van de doelstellingen van het programma Haarlemmermeer Duurzaam. NMCX is het kenniscentrum over het milieu, natuur, energie en duurzaamheid voor bewoners en bedrijven in Haarlemmermeer. U kunt er terecht voor onafhankelijk advies, ook zorgt NMCX voor een match tussen vragers en aanbieders van expertise.

NMCX heeft meer dan honderd lesprogramma's, leskisten en andere lesvormen voor allerlei groepen en klassen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het aanbod bestaat uit lesmaterialen, excursies, natuurlessen en duurzaamheidsprojecten. De lessen gaan over duurzaamheid in de breedste zin, dus ook over water, afval/grondstoffen, natuur, voedsel, energie en ga zomaar door.

Lees er meer over op: www.nmcx.nl

Microwieren kwekerij Algae

Bij Algae Innovations Haarlemmermeer B.V. werken wetenschappers, ondernemers en gebruikers samen. Het bedrijf vestigde zich in Rijsenhout in een aantal leegstaande kassen. Robert Baard is de initiatiefnemer hij werkt bij de Universiteit van Amsterdam in microbiologie en als gespecialiseerde waterkwaliteitsonderzoeker. In twee bassins met elk 300.000 liter stromend water worden micro-wieren ofwel micro-algen gekweekt, die door hun hoge gehalte aan hoogwaardig eiwit, essentiële aminozuren, meervoudig onverzadigbare vetzuren, vitaminen, koolhydraten en sporenelementen een geweldige natuurlijke voedselbron zijn met hoge voedingswaarde.

Door het regelmatig gebruik van chemische middelen zijn veel micro-elementen verdwenen. We hebben te lang roofbouw gepleegd en alleen symptomen bestreden. Wij willen in onze zoektocht naar de kringloop in de natuur weer vitaliteit produceren.

Dat wordt bereikt door micro-algen aan de bodem toe te voegen. De algen zijn ook al toepasbaar in allerlei producten zoals zeep en shampoo. Wethouder John Nederstigt is in zijn nopjes met het project. 'Met dit soort innovatieve projecten wordt Haarlemmermeer de grootste proeftuin van Europa. Wij wachten niet op Den Haag, maar doen het hier met slimme verbindingen en nieuwe partners gewoon zelf.”

De inrichting van de kweekbassins werd voor 40 procent mogelijk gemaakt via financiering door Meermaker van de gemeente Haarlemmermeer. In 2019 won het bedrijf de SHARE Award.

Olifantsgras (miscanthus)

In het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol worden olifantsgras (miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn vogelwerend (dat is veilig voor de luchtvaart) en geluidsabsorberend. Maar bovenal, de gewassen zijn de basis voor biobased materialen. De vezels uit de hennep en het vlas worden gebruikt in biocomposiet waarvan de buitenkant van de banken zijn gemaakt. Miscanthus wordt gebruikt voor het biobeton waarmee de banken zijn gevuld. De bankjes in Hoofddorp zijn groen en het middelste gedeelte is transparant waardoor de hennep- en vlasvezels goed te zien zijn.

Lees er meer over op: www.biobasedbank.nl

Biobased straatmeubilair

Er staan intussen al meer dergelijke bankjes in Haarlemmermeer. De eerste twee bankjes staan sinds april 2016 op Schiphol Plaza. Ook staat er een bankje bij gebouw The Base op Schiphol, een op Schiphol-Oost voor het Constellation gebouw en een bij de Circular Expo (boerderij de Vogel) aan de Rijnlanderweg. Deze zijn allemaal gebroken wit van kleur. Nabij het raadhuis staan twee groen gekleurde bankjes en vlakbij de Jopenkerk in Hoofddorp staat er ook een.

De bankjes zijn een samenwerking van de gemeente, Schiphol, Miscanthusgroep (de agrariërs die het olifantsgras verbouwen), Hogeschool Inholland, Strukton, HempFlax (maakt vezelmatten van de vezelgewassen) en TSG Group.

Lees er meer over op: www.biobasedbank.nl

Betonproducten van miscanthus worden gemaakt door Bio Bound (externe website).

Park 20|20

Het businesspark in Haarlemmermeer is wereldwijd de eerste fullservice cradle to cradle werkomgeving. Het park combineert op een innovatieve manier duurzame ontwerpen en een optimaal ecologische aanpak met een grensverleggende blik op zakendoen. Centraal staat hierbij het menselijk welzijn - voor nu en in de toekomst. Dit zorgt voor een inspirerende, gezonde en productieve werkomgeving. Dienstverlening van hoog kwaliteitsniveau en economische groei zijn de positieve resultaten van deze vruchtbare en verfrissende kijk op werken.

Lees er meer over op: www.park2020.com en Park 20|20.