.

Buurtplantsoen Montreallaan

De nieuwbouw van het project Vlinderslag in de Noordrand is af. Afgelopen jaar heeft de gemeente de openbare ruimte rond de Montreallaan aangelegd. De inrichting zou overal sober en functioneel worden. Mevrouw Petra Jongkind, nieuwe bewoonster van de Montreallaan, nam het initiatief om met haar nieuwe buren te overleggen over wat zij hiervan vonden. De buren wilden net als mevrouw Jongkind meer groen en het liefst een paar boompjes en meer kleur dan alleen een grasveldje. Mevrouw Jongkind benaderde de projectleider en kwam terecht bij de gebiedsbeheerder van de gemeente.

Samen met de buren

De gebiedsbeheerder heeft samen met mevrouw Jongkind gekeken naar wat er kan om dit stukje gras te verfraaien. Vervolgens hebben de bewoners samen een ontwerp gemaakt, dat de gemeente heeft getoetst. Volgens afspraak hebben de bewoners zelf de boompjes en planten gekocht en geplant, nadat ze het geld daarvoor bij elkaar hadden gekregen met een subsidie van Oranjefonds. De gemeente van haar kant voerde de bovenste laag grond af en heeft de nieuwe grond aangebracht. De bewoners gaan nu het plantsoen voorlopig ook zelf onderhouden. Op 24 september organiseerden de bewoners een burendag tijdens De Burendag om hun deel van het werk uit te voeren. Het resultaat mag er wezen.  

Petra Jongkind: “Er leek eerst niets mogelijk, er was geen budget. In overleg heeft de gebiedsbeheerder er toen toch voor gezorgd dat de grond werd afgegraven en dat er nieuwe grond kwam. Wij hebben met de buurt voor de Burendag subsidie aangevraagd bij het Oranjefonds. Het was een heel prettige samenwerking. Het moest heel snel, maar het is gelukt.

Het is nu supermooi en helemaal strak. Het was kaal en ruw, nu staan er fruitbomen en veel bloeiende planten en er is veel gras. We houden het goed bij met de buren.”  

Bewoners Montreallaan - Foto Jur Engelchor Bewoners Montreallaan - Foto Jur Engelchor

Gepubliceerd op: 
10 nov 2016