Nieuw-Vennep: Hoofdweg Westzijde

Eind 2023 of begin 2024 maken we van een deel van de Hoofdweg Westzijde een fietsstraat. Dit is het stuk tussen de Zuiderdreef en het Venneperhof. We vervangen de rijweg, de fundering (stevige ondergrond) van de rijweg en de stoepen. Het riool is nog goed, daar doen we niets aan. We willen onze plannen graag aan u laten zien en uitleggen. Daarom organiseren we een inloopbijeenkomst.

Wanneer is de inloopbijeenkomst?

De inloopbijeenkomst was op 23 mei 2023. 

Tekening fietsstraat bekijken

Kon u niet naar de bijeenkomst komen? Of wilt u de tekening nog een keer op uw gemak bekijken? Bekijk hieronder een voorbeeld van een fietsstraat in Lijnden en de tekening van de fietsstraat aan de Hoofdweg Westzijde.

Extra tekening fietsstraat

Er staan betonnen paaltjes op de stoep tussen Venneperhof en Eugénie Prévinaireweg. Zo proberen we parkeren op de stoep tegen te houden. 

We willen de paaltjes graag weghalen en vervangen door groen (zie paarse vlakken op de tekening). Auto's kunnen dan nog steeds niet op de stoep parkeren en het maakt de straat groener. Een groenere straat is mooier, zorgt voor minder wateroverlast door regen en geeft verkoeling in de zomer. 

We vragen de bewoners die aan deze stoep wonen of zij het met ons eens zijn. 

Wat gebeurt er tijdens de werkzaamheden?

Van een deel van de Hoofdweg Westzijde maken we een fietsstraat. Dit is het stuk tussen de Zuiderdreef en het Venneperhof.

Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop ook auto’s mogen rijden. De auto’s zijn hier te gast. Het zwarte asfalt vervangen we door rood asfalt. Aan de zijkanten komt een smalle zwarte strook. In een fietsstraat horen eigenlijk geen verkeersdrempels of verhoogde kruispunten. De verkeerskundigen bekijken nog of deze hier wel of niet komen.

Bij de ingangen en uitgangen van de zijstraten komen ‘inritblokken’. Hierdoor heeft het verkeer op dit deel van de Hoofdweg voorrang. De maximum snelheid blijft 30 km per uur. Auto’s mogen de straat nog steeds maar van 1 kant inrijden. Fietsers mogen wel beide kanten op fietsen.

Er komen geen putten meer in de rijweg. De aannemer legt de rijweg iets schuin aan. Daardoor loopt het regenwater direct de Hoofdvaart in.

Stoepen

De tegels van de stoepen vervangen we door gebakken stenen. Net zoals in de rest van Nieuw-Vennep Centrum. De stoep tussen de Eugénie Prévinaireweg en Venneperhof is vrij breed. Hier leggen we minder stenen terug en planten we meer groen. De bomen blijven gewoon staan.

Wanneer beginnen de werkzaamheden?

Dat weten we nog niet precies. We verwachten eind 2023 of begin 2024 te beginnen. Na de bijeenkomst maken we een definitief ontwerp. Daarna gaan we op zoek naar een aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren.

Als de precieze planning bekend is, sturen we u nog een brief. Dit is ongeveer 14 dagen voordat de aannemer start met de werkzaamheden.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u nog vragen? U kunt bellen met Peter van Woesik via telefoonnummer 0900 1852. Of stuur een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp “Hoofdweg Westzijde”.