Monument van het jaar 2022

Breng uw stem uit!

Ieder jaar krijgt 1 Haarlemmermeers monument de titel 'monument van het jaar'. De erfgoedcommissie heeft ook dit jaar 3 mooie monumenten geselecteerd. 

Open Monumentendag op 10 en 11 september

Het thema van Open Monumentendag 2022 (10 en 11 september) is 'Duurzaam duurt het langst!'. Dit thema kan op veel manieren uitgelegd worden. Voor deze verkiezing is gekozen om monumenten te selecteren die een nieuwe functie hebben gekregen. Monumenten die door hun herbestemming voor nu en in de toekomst kunnen blijven bestaan.

De genomineerden

U kunt dit jaar stemmen op Restaurant den Burgh in Hoofddorp, Fort van Hoofddorp en de Hooihuisboerderij (Blauhek) in Spaarndam

Restaurant den Burgh

Grote stenen woonboerderij met witte kozijnen. Ervoor zie je een groene heg en een paar bomen,

Boerderij den Burgh is een goed voorbeeld van een langhuis. Waarschijnlijk rond 1861 gebouwd toen mannen uit heel Nederland naar Haarlemmermeer kwamen om te helpen met het droogleggen van de polder. Het is één van de oudste boerderijen aan de Rijnlanderweg. De boerderij was in slechte staat. Door de restauratie van Stadsherstel Amsterdam heeft de boerderij een herbestemming als restaurant gekregen.

Fort van Hoofddorp

Betonnen fort met kleine ramen en groene deuren. Ervoor ligt een weggetje van keien en je ziet een grote boom naast het fort.

Fort bij Hoofddorp is onderdeel van de voormalige Stelling van Amsterdam. Het Fort werd tussen 1880 en 1920 aangelegd als vast verdedigingsgebouw rond de hoofdstad. Het Fort heeft verschillende bestemmingen gehad, van munitiemagazijn tot gebruik door een schietsportvereniging.  Tussen 2010 en 2020 is het Fort door stichting Fort van Hoofddorp gerestaureerd. Het is nu multifunctioneel en kan o.a. gebruikt worden als openluchttheater, vergaderlocatie en restaurant.

Hooihuisboerderij

Grote woonboerderij met gele gevel. De kozijnen zijn wit en de luiken eromheen zijn rood. Ervoor ligt een groot grasveld.

De boerderij aan de Kerkweg in één van de twee overgebleven hooihuisboerderijen in Haarlemmermeer. De boerderij werd gebouwd rond 1750 en staat ook wel bekend onder de naam ‘Blauhek’. Na restauratie in 1976 werd de boerderij als kantoorpand in gebruik genomen door Recreatieschap Spaarnwoude. Tegenwoordig wordt het pand weer gebruikt als boerderij en woonbestemming. 

Welk monument verdient volgens u de titel Monument van het jaar 2022?