• Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Monument van het jaar 2021

Winnaar bekend

Tot en met 30 augustus kon u stemmen op het Monument van het jaar 2021. Inmiddels is de winnaar bekend: de Oranje Nassau School, met meer dan 50 procent van de stemmen!

Over de genomineerden 

Boerderij Kleine Vennep

Een schuin vooraanzicht van de boerderij. De boerderij ligt aan een grasveld, tussen bomen in. Het gebouw bestaat uit bakstenen, het dak uit grijze dakpannen. De kozijnen en balustrade van het dakterras zijn wit.
Author: 
Martine Goulmy

Deze Rijksmonumentale kop-rompboerderij waarbij de grote schuur vastzit aan het woonhuis is gebouwd rond 1928. Deze boerderij is een zeldzaam voorbeeld van de agrarische bouwkunst uit de late jaren '20 van de vorige eeuw. Opvallend zijn de decoraties in het metselwerk. En de glas-in-loodbovenlichten aan de zijkant boven de erker.

Oranje Nassau School

Zij-aanzicht van de school, vanaf het schoolplein. Beige bakstenen, oranje dakpannen en witte kozijnen kenmerken het gebouw. Voor de ramen ligt een groenstrook met struiken.
Author: 
Martine Goulmy

De school is in 1931 in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. In Haarlemmermeer is deze school een van de weinige gebouwen met deze bouwstijl in originele staat. Kenmerken van de bouwstijl in dit gebouw zijn het gebruik van bakstenen, de versiering en het opdelen van kozijnen in kleine rechthoekige ramen. Maar bijvoorbeeld ook de voorgevel waarin veel horizontale lijnen te ontdekken zijn.

Gemeenlandshuis

Kijk op de zijkant van het langgerekte gebouw. Het Gemeenlandshuis bestaat uit bakstenen met daarboven donkergrijze dakpannen. Een schoorsteen trekt de aandacht, vanwege de puntvormige decoratie.
Author: 
Martine Goulmy

Het gemeenlandshuis is samen met de schuren op het terrein aangewezen als Rijksmonument. Het werd rond 1641 gebouwd en is vroeger vooral gebruikt als woonhuis voor bekende waterstaatkundigen. Zoals als Cruquius, Brunings en Conrad. Dit monument vertelt met de ligging aan de dijk en sluis het verhaal van de strijd tegen het water. Deze strijd heeft het dorp Spaarndam gevormd.