Monument van het jaar 2020

Stem op het monument van het jaar 2020!

Monumentendag 2020 heeft als thema LeermoNUmenten. Van ieder monument kun je wat leren. Sommige monumenten hebben of hadden een leerfunctie. Andere monumenten vertellen ons verhalen uit het verleden waardoor we leren over de geschiedenis en de identiteit van Haarlemmermeer. 

Elk jaar krijgt 1 monument de titel ‘Monument van het jaar’. De Erfgoedcommissie heeft 3 leermonumenten in Haarlemmermeer geselecteerd voor de verkiezing waar u op kunt stemmen: Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep, het Stoomgemaal in Halfweg en de Landbouwschool in Hoofddorp.

Stemmen kan tot en met 23 augustus. Op 12 september wordt de winnaar bekendgemaakt door wethouder Marja Ruigrok. Tijdens de uitreiking krijgt de winnaar de wisselbokaal uitgereikt.

Over de genomineerden

Voordat u stemt, geven we u graag wat meer informatie over de 3 genomineerden. Daarna kunt u onderaan de pagina uw stem uitbrengen.

Margaretha's Hoeve

Een vooraanzicht van de hoeve, tussen bomen en struiken.

Dit is een stolpboerderij uit de pionierstijd van Haarlemmermeer. Door de verbouwing en restauratie is het een plek geworden waar dementerende mensen kunnen wonen. Een oude boerderij die geschikt is gemaakt voor een nieuwe functie.

 

Stoomgemaal Halfweg

Het gemaal, bekeken vanaf de waterkant.

Het Stoomgemaal Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van Haarlemmermeer. Tegenwoordig is het stoomgemaal niet meer in gebruik. Het is nu een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder.

 

Landbouwschool Hoofddorp

Vooraanzicht van de landbouwschool met de wijk eromheen.

In januari 1922 is deze Landbouwschool in gebruik genomen. De leerlingen zaten in de winter in de schoolbanken en in de zomer gingen ze op stage bij een boerenbedrijf. Tegenwoordig is er een kinderopvang gehuisvest in deze voormalige school.

Welk monument verdient de titel Monument van het jaar 2020?