Week tegen Eenzaamheid: iedereen hoort erbij

Deel deze pagina
“Je kunt veel vrienden hebben en toch eenzaam zijn”, zegt Caroline (48) inwoonster van Haarlemmermeer. Gelukkig slaagde zij erin haar eenzaamheid te doorbreken, onder meer dankzij vrijwilligerswerk, sociale media en haar honden. In de Week tegen Eenzaamheid, van 1 tot en met 8 oktober, is er extra aandacht voor eenzaamheid. Inwoners kunnen meedoen aan meer dan 60 activiteiten, zoals samen bewegen, een pubquiz of gewoon gezellig koffiedrinken.

Als je in een paar jaar tijd ernstig ziek wordt, je partner plotseling verliest, moet verhuizen, je zus en stiefvader intensief verzorgt plus je baan kwijtraakt… Caroline kreeg dat allemaal voor haar kiezen. Ze voelde zich eenzaam, maar is ondanks alles altijd positief gebleven. “Een uitspraak van mijn oma was: ‘Het wordt nooit zo donker of het wordt weer licht’.” Caroline vond steun in het Adamas inloophuis in Nieuw-Vennep, waar zij later zelf vrijwilliger werd. Ook werd ze actiever op Facebook. “Door online cursussen en sociale media kwam ik in contact met nieuwe mensen en oude bekenden. En door mijn honden heb ik nieuwe mensen in de buurt leren kennen.”

Een mebrouw half op de rug gezien op het strand met twee honden

Door haar honden leerde Caroline nieuwe mensen in haar buurt kennen. Foto: MeerWaarde / Marc N. Remijn

Oud en jong

Caroline slaagde erin haar eenzaamheid te doorbreken, maar dat lukt niet iedereen. De Week tegen Eenzaamheid vraagt extra aandacht voor dit probleem. Eenzaamheid komt voor in alle leeftijdscategorieën, vertelt Egwin Heins van MeerWaarde, projectleider Aanpak Eenzaamheid Haarlemmermeer. “Door allerlei omstandigheden kunnen mensen eenzaam worden. Grote gebeurtenissen in je persoonlijke leven zoals scheiding, ziekte en verlies van werk kunnen eenzame gevoelens versterken. Bij jongeren komt het vaak doordat ze moeite hebben met sociale vaardigheden of de neiging hebben de wereld door een zwarte bril te zien.”

42 procent

“Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 42 procent van de volwassenen in Haarlemmermeer matig tot ernstig eenzaam is”, zegt Egwin Heins. Dit is ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde. “De cijfers zijn zorgwekkend. Eenzaamheid kan leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten. En dat heeft maatschappelijke gevolgen zoals verzuim op het werk, schooluitval en een groot beroep op de gezondheidszorg.”

Activiteiten

Om hier iets aan te doen is er onder andere de Week tegen Eenzaamheid. “In deze week organiseren maatschappelijke organisaties activiteiten die een eerste stap kunnen zijn op weg naar verbinding. Inwoners kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een wandelgroep, meedoen met een pubquiz of muziek maken in een studio. Bij de activiteiten is de mogelijkheid om over eenzaamheidsgevoelens in gesprek te gaan met een vrijwilliger of professional. Zij kunnen meedenken over oplossingen die passen bij de persoonlijke interesses, situatie en wensen.”

Alliantie tegen Eenzaamheid

De gemeente Haarlemmermeer, ondernemers, bedrijven, sport-, cultuur-, welzijn- en zorgorganisaties slaan de handen ineen met de alliantie Samen tegen Eenzaamheid. Op woensdag 2 oktober van 15.00-17.30 uur is er een gezamenlijke startbijeenkomst voor de alliantie in het raadhuis. Doel van de alliantie is het onderwerp bespreekbaar te maken en kennis en ervaring te delen.

Kijk hier voor alle activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Kijk hier voor meer informatie over de aanpak van eenzaamheid

Tips

Tips voor mensen die zich eenzaam voelen:

-       Zoek een maatje om samen activiteiten te ondernemen zoals wandelen, koken of sporten.

-       Ga vrijwilligerswerk doen via HaarlemmermeerVoorElkaar.

-       Kom naar een activiteit tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

-       Kijk eens op www.nieuwemensenlerenkennen.nl of www.kluppen.nl.

-       Kijk voor meer tips op Een tegen Eenzaamheid.

 

Gepubliceerd op: 
26 sep 2019