Pluim voor Abbenes.net

Publicatiedatum: 
vrijdag 01-12-2017
Het vijftienjarig bestaan is net (23 november) achter de rug en de miljoenste bezoeker wordt nog dit jaar verwacht. De onvolprezen dorpswebsite Abbenes.net, in Haarlemmermeer de eerste in zijn soort, verdient een pluim.

Wethouder Tom Horn kwam eerder deze week de feestvreugde rondom het geesteskind van Abbenesser John van den Berg vergroten door hem en webredacteur Ria Baars te trakteren op die pluim, verbonden aan de Meer voor Elkaar-toer die het college maakt langs initiatieven die de sociale cohesie in een wijk of dorp vergroten. Het is zonneklaar dat de website daar al 15 jaar aan bijdraagt. Tom Horn:

"Dik verdiend dus die pluim."

Piraterij 

Tijdens het gesprek met John van den Berg en Ria Baars stelt hij vast dat Abbenes.net vijftien jaar geleden als een sterk staaltje pionierswerk is begonnen. Maar aan het verhaal van John van den Berg leidt Tom Horn gekscherend af dat aan het pionieren een korte periode van 'een lichte vorm van piraterij' vooraf is gegaan. 

Fototoestel 

Directe aanleiding voor de oprichting van de dorpswebsite was de aanschaf van een fototoestel door dorpsgenoot Jan van der Maden. John van den Berg:

"Hij maakte er mooie foto’s mee. Van allemaal dingen, evenementen en gebeurtenissen in het dorp. Maar de enige die die foto’s kon zien, was hijzelf. Of ik daar iets op wist te verzinnen."

Wereldwijde web 

Dat wist Van den Berg wel want hij was tot op zekere hoogte al vertrouwd met het wereldwijde web en met de mogelijkheden om daar zelf een website te bouwen. Het format waarvan hij gebruikmaakte voelde echter aan als een knellend harnas. Zo stonden in een kolom aan de linkerkant advertenties van bedrijven waarvan er niet één uit Abbenes afkomstig was. Toen webmaster John daaraan ging knutselen, kreeg hij al snel de host in zijn nek. En werd de website uit de lucht gehaald. Tot zo ver de piraterij. 

"Wij zijn tot op de dag van vandaag aan het bouwen aan de website. We hebben zo’n 500 bezoekers per dag en minstens één update per dag."

Het bereik is groot te noemen in een dorp dat circa 1150 inwoners telt. Overigens wordt de website ook vanuit Canada of andere delen van de wereld bekeken door geëmigreerde Abbenessers.

"Leuk, zeggen ze dan, ik zie oude klassefoto’s."


Wethouder Tom Horn reikt de Meer voor Elkaar-pluim uit aan John van den Berg en Ria Baars vanwege hun inzet voor Abbenes.net. Foto: Jur Engelchor

Halloween 

Abbenes.net heeft zich in de loop der jaren zowel journalistiek als in technisch opzicht flink ontwikkeld. Van het laatste heeft John van den Berg een sprekend voorbeeld.

"We zetten er ook steeds meer filmpjes op. Laatst nog van Halloween. Dat speelt zich zoals bekend vooral af in het donker. Dit jaar waren de opnamen aanzienlijk beter dan vorige keren omdat we nu de juiste spullen hebben aangeschaft en gebruikt. Dat pionieren gaat dus eigenlijk nog steeds door."

Rouwkaarten 

Abbenes.net weerspiegelt de hechte dorpsgemeenschap die Abbenes is. Redacteur/fotograaf Ria Baars, die trouwens nog altijd gebruik maakt van het fototoestel van Jan van der Maden:

"Je ziet bij ons ook veel klein nieuws en mededelingen en aankondigingen. Van het soort dat vroeger aan de toonbank van de winkels was geplakt."

John van den Berg:

"We feliciteren de jarigen. Maar brengen ook het droevige nieuws als Abbenessers ons ontvallen. De mensen komen bij mij aan de deur rouwkaarten afleveren zodat ik er melding van kan doen op Abbenes.net."

Ook de gemeente maakt wel eens gebruik van Abbenes.net. Bijvoorbeeld in situaties waarbij Abbennessers snel moeten worden bereikt met informatie. Abbenes.net is een uitstekend en razendsnel alternatief voor de bewonersbrief die huis-aan-huis moet worden bezorgd. Ook weten John van den Berg en Ria Baars in een mum van tijd grote aantallen dorpsgenoten op de been te brengen.

Tom Horn concludeert:

"Abbenes.net is een digitaal dorpsplein."

Ria Baars en John van den Berg kunnen zich prima vinden in die beschrijving.