Mantelzorgers willen familie niet belasten

Publicatiedatum: 
woensdag 29-11-2017
Sinds een half jaar gaat Ria van der Kleij uit Nieuw-Vennep iedere donderdagochtend naar meneer Stolk (77) in Hoofddorp. Mevrouw Stolk (73) heeft dan haar handen vrij om boodschappen te doen, of naar de kapper of tandarts te gaan. Meneer Stolk heeft een hersenbloeding gehad en kan niet lang alleen zijn.

 

"Mevrouw, uw man is dronken."

Dat kwamen tijdens een vakantie op de camping kinderen aan mevrouw Stolk vertellen.

“Hij liep te zwalken over het terrein. Het bleek dat hij een hersenbloeding had gehad.”

Dat was in 2011. Meneer Stolk kwam in het ziekenhuis terecht, daarna in het revalidatiecentrum en tenslotte in een verpleeghuis.

“Hij kon niet meer lopen. In het verpleeghuis kreeg hij helemaal geen therapie meer, daarom ben ik toen zelf oefeningen met hem gaan doen. Ik merkte dat de kracht in zijn benen toenam en heb hem weer naar huis gehaald.”

Kracht

Bijna elke mantelzorger heeft een ingrijpend en vaak verdrietig verhaal. Mevrouw Stolk is daar geen uitzondering op. Maar haar verhaal is er ook één van kracht en hoop: mede dankzij haar inzet en doorzettingsvermogen kan meneer Stolk weer een beetje lopen en is hij weer zelfredzamer.

“We hebben heel veel steun gehad van de huisarts en de therapieafdeling van het Spaarne Gasthuis. Alle lof voor hen!”

Toch heeft haar man veel zorg en ondersteuning nodig in het dagelijks leven.

“Dan is het fijn als iemand af en toe bij hem kan zijn, zodat ik wat tijd voor mezelf heb. Ik ben heel blij met Ria!”

Voor het eerst is haar man nu ook een dagje naar een zorgboerderij geweest, om te kijken of dat bevalt.

Luisteren

Ria van der Kleij is sinds oktober 2014 vrijwilliger bij Mantelzorg & Meer.

“Ik werkte vroeger bij de klantenservice van Amstelring. Mantelzorg & Meer zat in hetzelfde gebouw, dus toen mijn werk ophield, vroegen ze of ik geen vrijwilliger wilde worden.”

Meneer Stolk is haar derde cliënt.

“Ik doe het met veel plezier. Ik ben rustig, heb geduld en kan goed luisteren. Ik ben blij dat ik die kwaliteiten kan inzetten om anderen te helpen.”

Uitdagen

Ria houdt meneer Stolk niet alleen gezelschap, maar doet ook activiteiten met hem.

“Ik wil hem stimuleren om te bewegen, want dat is goed voor hem. Ik heb een zacht, gehaakt balletje gekocht, dat gooien we heen en weer en daar varieer ik bij. Maar we zitten ook gewoon te praten, maken een puzzel of we gaan naar buiten.”

Er zijn vast veel meer mensen die tijd over hebben en die geschikt zijn voor deze vorm van vrijwilligerswerk, denkt Ria.

“Ik zou hen willen oproepen eens een kijkje te nemen op de website van Mantelzorg & Meer.”

Ria en meneer Stolk voetballen met het gehaakte balletje

Ria en meneer Stolk voetballen met het gehaakte balletje. Foto: Jur Engelchor
 

Meedenken

Ria:

“Het is belangrijk en dankbaar werk. Je moet wel weten waar je kracht ligt. Ik vind het bijvoorbeeld niet leuk om mensen met de auto ergens heen te brengen, maar wel om met mensen mee te denken bij zaken waar ze tegenaan lopen. Mantelzorgers moeten veel regelen, en staan er vaak alleen voor. Ze willen hun familie zo min mogelijk belasten. Natuurlijk kan ik niet alles oplossen, maar ik kan wel meedenken. Samen kun je op goede ideeën komen.”

Noorwegen

Tot slot vertelt Ria dat ze gehoord heeft dat in Noorwegen een regeling bestaat waarbij mensen die zorg nodig hebben en thuis wonen, een week per maand naar een verpleeghuis kunnen.

“Dat is ideaal. Dan kunnen mantelzorgers weer even op adem komen en energie opdoen. Het zou geweldig zijn als zoiets ook in Nederland mogelijk was.”

Mantelzorg & Meer biedt ondersteuning en advies aan mantelzorgers in Haarlemmermeer. Kijk voor meer informatie op mantelzorgenmeer.nl.