Langer zelfstandig wonen dankzij de Compaan

Voor de heer Van Schie (88) uit Buitenkaag is de Compaan een uitkomst. Dat geldt ook voor zijn dochter en mantelzorger, Annelies van den Bosch. Op afstand kunnen zij met elkaar communiceren.

Op die manier kan Annelies een vinger aan de pols houden en kan de heer Van Schie langer zelfstandig blijven wonen. De gemeente heeft een actie waarbij ouderen zes maanden lang de Compaan gratis kunnen uitproberen.

De heer en mevrouw Van Schie met de Compaan

De heer en mevrouw Van Schie met de Compaan met daarop de foto van de heer Van Schie. Foto: Danny de Casembroot

Op proef

Dochter Annelies van den Bosch: “Ik was samen met mijn zus in ’t Zomerpark waar mijn moeder naar toe gaat voor dagbesteding, en toen zagen we een folder over de Compaan. Er werd daar verteld dat er een project kwam en dat je de tablet op proef kon krijgen. Wij vonden dit een mooi moment voor onze vader om dit uit te proberen, want we dachten eigenlijk dat hij het niets zou vinden. Hij is liever buiten bezig dan met computers. Hij kon de Compaan een half jaar testen. Zo kon hij ontdekken of hij het leuk vindt. En wonder boven wonder: hij vindt het leuk.”

Sociale controle

De heer Van Schie blijft via de Compaan ook op afstand dicht bij zijn familie. “We hebben een hechte familieband en als er iets is, bijvoorbeeld als mijn kleindochters in het buitenland zijn, dan sturen ze een foto. Sinds kort heb ik een achterkleinzoon. Ik krijg hem regelmatig te zien in een filmpje. En het is een goede sociale controle. Annelies belt regelmatig, dan gaan we beeldbellen. Dat doen we zeker 1 à 2 keer per week. Dan past zij op haar kleinzoon en dan kan overgrootvader de vorderingen van zijn achterkleinzoon zien. Mijn zoon en een andere dochter beeldbellen ook. En er staan heel veel foto’s op de Compaan, dat vindt mijn vrouw ook heel leuk.”

De familie Van Schie gebruikt de Compaan sinds maart 2019 en hebben het apparaat gekocht. Zij zouden hem niet meer willen missen. De Compaan wordt gebruikt voor allerlei berichten. De heer Van Schie: “Overdag ben ik graag buiten. Mijn vrouw is dan in ‘t Zomerpark. Als ik uit mijn groentetuin kom, dan zie ik alle berichten. En dan mail ik zelf ook terug.” Annelies, lachend: “En oh wee als je niet direct een antwoord terugstuurt. Zonder gekheid, het is een mooie manier om contact te houden met mijn ouders.” Een luide pingel geeft aan dat er een bericht binnenkomt. Meneer Van Schie staat op om te kijken wat er binnenkomt. Het is een mailbericht. En even later pingelt de Compaan opnieuw.

Arena

De heer Van Schie geniet van zijn Compaan. “Het allerleukste vond ik dat mijn zoons me belde vanuit de Arena om mij de sfeer te laten proeven. Er was helaas geen goede internetverbinding, dus was er alleen geluid en geen beeld, maar ik vond het heel leuk. Wat ik ook erg waardeer is dat de mensen van de Compaan er regelmatig oude foto’s opzetten. Die worden in een map gezet. Laatst kwam er een foto binnen uit 1985. Een man of zes was een vaargeul aan het hakken voor het veerpontje. Toen bleek ik er zelf ook op te staan! Toen heb ik een bericht naar de Compaan gestuurd om te zeggen hoe leuk ik dat vond.”

Aanbevelen

De heer Van Schie zou de Compaan aanbevelen. “Zeker als je eenzaam bent. Wij zijn niet eenzaam, we hebben een flinke familie; 6 kinderen plus aanhang en kleinkinderen. We hebben veel contact. Maar als je alleen bent is het een uitkomst. Als ik een bericht krijg en ik reageer niet, dan denken de kinderen: ‘Hé, wat is er aan de hand?’. En dat vind ik een veilig idee.”

De Compaan

De Compaan heeft een toegankelijk ontwerp, grote knoppen en is gemakkelijk te bedienen. Dat biedt ouderen de mogelijkheid deel uit te maken van de digitale wereld, ook als ze helemaal niet met een computer overweg kunnen. Voor sommige ouderen kan het een manier zijn om langer zelfstandig te blijven.

Zes maanden gratis

De gemeente Haarlemmermeer biedt ouderen zonder digitale ervaring  de mogelijkheid om de Compaan uit te proberen. zes maanden lang kunnen inwoners van de gemeente gratis gebruik maken van de tablet inclusief abonnement. Na een half jaar kunnen ouderen de tablet overnemen voor 149 euro. Het abonnement is vanaf 12,95 euro per maand. Meer informatie over de Compaan in Haarlemmermeer op www.uwcompaan.nl/haarlemmermeer of via 088-1450100.

Leven Lang Wonen

De gemeente Haarlemmermeer vindt het belangrijk dat inwoners in hun vertrouwde omgeving zelfstandig en veilig oud kunnen worden. Gezond blijven is natuurlijk een voorwaarde, maar als er klachten komen, kunnen aangepaste woningen of extra zorg nodig zijn. Inwoners kunnen zelf ook iets doen: kleine aanpassingen in en om het huis kunnen helpen om langer in huis te blijven wonen. De campagne Leven Lang Wonen maakt inwoners bewust wat hiervoor nodig is. De wooncheck is een hulpmiddel om na te gaan of een huis klaar is voor de toekomst. Zaterdag 19 oktober wordt de wooncheck live gezet door wethouder Mieke Booij. De wooncheck is dan te vinden op haarlemmermeer.nl/meervoorelkaar.

16 okt 2019