'Ik zag mezelf helemaal niet als mantelzorger'

Deel deze pagina
De eerste keer dat de zogeheten ‘mantelzorgwaardering’ op de Dag van de Mantelzorg bij haar op de mat viel, was Elselien de Meulder uit Hoofddorp verbaasd. “Ik zag mezelf helemaal niet als mantelzorger.” Elselien zorgt voor haar man die de ziekte van Parkinson heeft. Ze is blij met de ondersteuning van de gemeente via Mantelzorg & Meer.

Ze wílde het eerst gewoon niet weten, zegt Elselien de Meulder (60) nu. “Ik ontkende mijn situatie, want ik had een heel ander toekomstbeeld: ik wilde samen met mijn man reizen en leuke dingen doen. Dat beeld moest ik bijstellen en dat kost tijd. Het was een soort rouwproces.” 

Het gaat in golven 

Haar man is 65 en heeft sinds tien jaar de ziekte van Parkinson. Daardoor heeft hij motorische beperkingen.

“De zorg die hij nodigt heeft, wisselt. Het gaat in golven. Hij reageerde bijvoorbeeld op een bepaald medicijn niet goed. Ook heeft hij begin dit jaar een hartinfarct gehad en een dotterbehandeling ondergaan, en door die stress verergerde de Parkinson tijdelijk. Nu zijn we gelukkig weer in rustiger vaarwater beland.”  

Autisme 

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat haar man ook autisme heeft. “Dat heeft hij natuurlijk al zijn hele leven, maar de diagnose is pas vijf jaar geleden gesteld. Toen begreep ik opeens waarom het soms zo lastig is om met hem te communiceren, en waarom hij wegloopt als gesprekken moeilijk worden.”  

Mantelzorg & Meer 

Het lukte Elselien op een gegeven moment niet meer om alle ballen in de lucht te houden, zoals ze het zelf uitdrukt. “Ik sta er alleen voor, moet voortdurend alert zijn, het huishouden draaiende houden, dagplanningen voor mijn man maken.” Ze werkte fulltime in het onderwijs, maar heeft uren ingeleverd. Ook kwam ze via de huisarts terecht bij een gespreksgroep van Mantelzorg & Meer. “Het is zo fijn als je met mensen kunt praten die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Het geeft veel steun en je leert van elkaar hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan.”

 Elselien zorgt voor haar man die de ziekte van Parkinson heeft. Ze is blij met de ondersteuning van de gemeente via Mantelzorg & Meer. Beeld: Shutterstock

 

Vervanging 

Samen met haar man heeft ze een zogeheten PEPP-cursus gedaan. Daarin leren mensen met Parkinson en hun partners beter omgaan met de gevolgen van de ziekte. “Ook heeft Mantelzorg & Meer mij gewezen op Handen in Huis, een organisatie die 24-uurs vervanging regelt voor mantelzorgers die een paar dagen op adem willen komen. Daarnaast heb ik me aangemeld bij vrijwilligersorganisatie SASA. Als ik weg ben, komt een vrijwilliger van deze hulpdienst koffiedrinken en kijken hoe het met hem gaat. Via SASA heb ik bovendien iemand gevonden om mijn schuurdeur te schilderen, want dat soort klussen is mij nu gewoon te veel.”

Toekomst 

Wat de toekomst gaat brengen, weet Elselien niet. “De ziekte heeft een grillig verloop, dus daar is weinig over te zeggen. Maar ik ben ontzettend blij dat er organisaties zijn zoals Mantelzorg & Meer die mij en mijn man helpen met allerlei vormen van ondersteuning.”  

Dag van de Mantelzorg 

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Inwoners die op 1 november geregistreerd staan bij Mantelzorg & Meer als mantelzorger en die zorgen voor iemand in Haarlemmermeer, ontvangen rond deze dag een financiële attentie van de gemeente: de ‘mantelzorgwaardering’. Mantelzorgers die zich tot 15 december aanmelden, ontvangen de waardering dit jaar nog. Mantelzorgers die zich na 15 december aanmelden, ontvangen de waardering in 2020. Ook krijgen zij een uitnodiging voor de culinaire, creatieve en sportieve activiteiten die Mantelzorg & Meer in die week organiseert. Aanmelden kan op www.mantelzorgenmeer.nl. Meer informatie via telefoon 020 3335353 of info@mantelzorgenmeer.nl

Gepubliceerd op: 
22 okt 2019